You are here

Veerle Dejonghe getraumatiseerd na aanranding

21/05/2019 07:44-

“Je wordt bijna gevraagd het recht in eigen handen te nemen.”

Actrice Veerle Dejonghe staat deze week op de cover van Dag Allemaal. Het weekblad sprak met de actrice over wat haar is overkomen: de nu 47-jarige actrice werd vorig jaar aangerand, door een voor haar bekende trouwens. De actrice doet naar aanleiding van de zaak Julie Van Espen haar verhaal in het weekblad. “Toen ik hoorde over de moord op Julie Van Espen, knakte er iets bij mij en kwamen alle herinneringen aan mijn aanranding naar boven”, vertelt de actrice aan Dag Allemaal. “Ik zwijg niet langer, omdat het gerecht faalt: ondanks mijn aangifte loopt de dader nog steeds vrij rond. Het vraagt als slachtoffer van seksueel geweld veel moed om naar de politie te stappen. Als je dat dan toch doet, verwacht je dat de dader wordt gestraft. Maar in vele gevallen gaan de daders vrijuit, en kunnen ze hun gang blijven gaan.”

Tot overmaat van ramp kende Veerle de dader. “Hij was een toogmakker, zeg maar. Een beetje een eenzaat. Hij gaf me soms complimenten, maar ik maakte hem altijd kordaat duidelijk dat hij zich niets in het hoofd moest halen. Toch probeerde hij in mijn leven binnen te dringen", vertelt Veerle aan Dag Allemaal. Op een dag werd de actrice aangerand. Pas een dag later is Veerle klacht gaan indienen bij de politie. Hoewel zij daar goed werd opgevangen, de dader bekende de feiten zelfs. Maar op de rechtbank werd hij wél vrijgesproken voor aanranding, huisvredebreuk en het niet verlenen van hulp aan iemand in nood. Pikant detail: de rechter was een vrouw. De man in kwestie loopt dus gewoon vrij rond en Veerle ziet de man dus ook regelmatig door haar straat rijden. Meer zelfs, hij belt haar af en toe om dan weer in te haken. De actrice is boos op het rechtssysteem. “Je wordt bijna gevraagd het recht in eigen handen te nemen”, reageert zij verbitterd. “Je belandt in de cel, krijgt drie keer per dag eten én een computer, je behaalt wat diploma’s, ... En na twee jaar of vroeger kom je vrij wegens goed gedrag.”

Veerle Dejonghe is naar eigen zeggen getraumatiseerd voor het leven. ‘Sinds de aanranding kom ik nog amper buiten. Ik ben bang voor bijna alle mannen, ik heb een muur rond mij gebouwd: ik kies met wie ik praat.”

Meer nieuws over:

Veerle De Jonghe

Gerelateerde bio's: