.
News Image

Vanavond in Telefacts Zomer

Rijk worden vanuit je luie zetel...
Multi-level marketing, ook netwerkmarketing genoemd of kortweg MLM, is een bedrijfsmodel om geld te verdienen door directe verkoop van producten en diensten. Je werkt van thuis uit, betaalt je eigen kosten en krijgt een commissieloon op wat je verkoopt. Op sociale media staan er duizenden geheimzinnige vacatures, vaak in de sector van de schoonheidsproducten. De jobaanbiedingen beloven enorm hoge lonen, auto's en vakanties, maar de vacatures vermelden zelden om wat voor werk het nu eigenlijk gaat.

In Telefacts Zomer op donderdag 6 juni onderzoekt een reportagemaakster van de Britse openbare omroep of de werkelijkheid overeenkomt met wat deze bedrijven lijken te beloven. Ze spreekt ook met vrouwen die zich slachtoffer voelen, zoals Jessica: “Je bent er dag en nacht mee bezig. Ik raakte mijn vrienden kwijt. Mijn familie zei dat het een sekte was, ik ontkende dat. De bedrijven zeggen je ook om mensen te mijden die je niet steunen. Mijn partner en ik hadden altijd ruzie.”

En de journaliste van BBC trekt naar Utah, in de Verenigde Staten. Er wordt beweerd dat er een verband is tussen de mormoonse cultuur en de vele MLM-bedrijven. Gina is 25 en heeft geprobeerd om voor drie verschillende MLM-bedrijven cosmeticaproducten te verkopen. “Ik denk dat het voor sommige mensen een goed idee kan zijn. Netwerkmarketing zorgt voor bepaalde voordelen, zoals vrienden, of het feit dat je iets te doen hebt. Maar het is eigenlijk roofzuchtiger dan veel mensen denken.”

Telefacts Zomer, elke dinsdag en donderdag om 21.45 bij VTM

Download onze app voor Android of iOS