You are here

Valerie en Koen gaan racen

17/04/2012 12:55-

Binnen een maand is het zover.

“La corsa più bella del Mondo” oftewel “de mooiste koers ter wereld”. Zo omschreef Enzo Ferrari ooit de Mille Miglia, de befaamde oldtimerrally die elk jaar in mei van Brescia naar Rome en weer terug voert.

Slechts een handvol Belgen nemen deel aan deze meest gegeerde classic rally. Met het befaamde State of Art-team onder leiding van eigenaar Albert Westerman verdedigen Koen Wauters (met zijn echtgenote Valerie) en Philippe Quatennens (presentator FLEET.TV met routinier Ron Cryns) de Belgische kleuren. “Ik hoop er achteraf met de glimlach aan te mogen terugdenken en het vooral als een bijzondere gebeurtenis aan mijn kleinkinderen te kunnen navertellen”, zo vertelt Koen Wauters. “Het is als autoliefhebber een bijzondere belevenis, in een feeëriek decor rijd je tussen de prachtigste carrosserieën ooit gebouwd” voegt Philippe Quatennens daar aan toe.

Voor het vijfde jaar op rij is het Nederlandse sportieve herenkledingmerk State of Art de officiële kledingpartner van de Mille Miglia en neemt het merk met een aantal exclusieve Porsches deel. De volgende editie die van 17 tot 19 mei 2012 plaats heeft, zullen Koen Wauters en Valerie De Booser meerijden in een Porsche 550 Spyder uit 1955. “Het is dit jaar de allereerste keer dat ik het evenement zal meemaken en daar ben ik heel blij om want het is ook voor mij een primeur om in zo'n prestigieuze koers te mogen meerijden” blikt Koen Wauters vooruit. “Ik hou veel van auto's en rij er graag mee maar ben geen grote kenner. Ik race op circuit en neem deel aan de Dakar en dat is het dan. Een rally als de Mille Miglia is ook voor mij totaal nieuw. Het gaat er nu niet om zo hard mogelijk te rijden. Ook oldtimers en nieuwe GT3 wagens vormen geen vergelijk. In de Mille Miglia rijden auto's waar je echt mee moet rijden. Kortom, wagens die niet boordevol elektronica zitten die je helpt.”

In de andere Porsche, een 356 A Carrerra rijden Philippe Quatennens en Ron Cryns voor de derde opeenvolgende maal mee met de State of Art-organisatie. In de twee vorige edities eindigden ze steeds als eerste Belgisch team.

“De rally proberen we zo goed mogelijk te rijden maar de sfeer die je opsnuift wanneer je door Toscaanse dorpen mag rijden waar normaal gezien geen auto’s meer komen en de collegialiteit tussen de mensen met dezelfde passie is onbeschrijfelijk. Ook de groten der aarde die deelnemen zoals Rowan Atkinson, Mikka Häkkinen, David Coulthard, Jackie Stewart, Jamiroquai en tal van popsterren amuseren zich overduidelijk ” aldus Philippe Quatennens.

“Momenteel zitten we met veel vraagtekens”, zo vertelt Wauters. “Wat gaat het worden? Welke andere mensen zullen er meerijden? Het is niet zo dat ik iemand in het bijzonder wil ontmoeten. Maar ik wil er gerust enkele ex-racepiloten de hand schudden. Alleen zou ik niet weten wat ik hen moet vragen. Er loopt wel wat volk rond die het nodige respect moeten krijgen door wat ze in het verleden gepresteerd hebben.

Volgens Quatennens moet je goed uitgerust aan de start verschijnen, je slaapt maar enkele uren per nacht en van Brescia naar Rome en terug leg je in een hels tempo af. Niet zoals recordhouder Stirling Moss die het in tien uren deed met een gemiddelde snelheid van 160 km/uur maar het lijkt alsof je dat record evenaart (lacht). Een pluspunt is dat het State of Art-team ons enorm in de watten legt met warme kledij en heel lekker eten, op zo’n momenten weet je dat des te meer te appreciëren.

“Ik ben al goed voorbereid in die mate dat ik vijf keer per week sport en heel goed tegen weinig slaap kan”, zo vertelt Wauters. “Voor de rest heb ik enkel nog maar met mensen gepraat die al eens hebben deelgenomen. Zij vertellen me dan hoe fantastisch het is en hoe lekker vermoeiend het wel kan zijn. Gelukkig heb ik de komende weken nog wat tijd om me voor te bereiden. Zo wil ik zeker wat met de 550 Spyder rijden zodat ik de wagen op z'n minst in mijn handen heb gehad en gevoeld heb hoe deze rijdt. Daarnaast ga ik ook nog video's bekijken en wat over het evenement lezen. Ik hoop maar dat Valerie weet wat haar te wachten staat want zij zal moeten navigeren en weet momenteel nog minder over het evenement dan ik. Valerie heeft in het verleden al wel genavigeerd tijdens snelheidsrally's maar nog nooit tijdens een regelmatigheids rally's. Eens ze er van gebeten zal zijn, zal ze het supergoed willen doen en zal haar ambitie ongetwijfeld hoger liggen dan die van mij. Valerie is namelijk heel competitief. Daarnaast verwacht ik dat we ons supergoed zullen amuseren en 's avonds met de glimlach in slaap zullen vallen.”

De twee crews starten in Brescia op donderdag 17 mei, komen 18 mei aan in Rome en zijn terug in Brescia op zaterdag 19 mei.

Tags: