You are here

Urbanus werkt aan biografie

12/01/2019 17:20-

Urbanus: “ik wil op m’n 80ste nog de zot uithangen.”

Urbanus wordt dit jaar 70 en dat zullen we geweten hebben. Het duurt nog tot juni tot Urbain Servranckx verjaart maar de festiviteiten zijn nu al ingezet. En Urbanus is nog niet van plan te stoppen: “ik hoop op mijn 80ste nog de zot uit te hangen!” Een hommage op tv, een zaalshow, zijn strip die een animatiefilm krijgt,… Urbanus wordt 70 maar genieten van een welverdiend pensioen staat niet op de planning. Urbanus kan er geen genoeg van krijgen, en wij blijkbaar ook niet van hem. Urbanus 70 is een vijfdelige hommage aan de komiek. Vijf weken lang doen bekende vrienden en collega’s hun boekje open over Urbanus. En als je vijftig jaar meedraait is iedereen die me vroeger met de grond gelijkt maakte al dood of op pensioen, lacht Urbanus. Toch ziet Urbanus ook een nadeel. “Hadden ze nu een reeks gemaakt over al mijn mislukkingen hadden ze twaalf afleveringen gehad in plaats van vijf,” lacht Urbanus in Het Laatste Nieuws. Het is duidelijk dat Urbanus zich nog niet “oud en versleten” voelt.

“In mijn hoofd voel ik mij alleszins geen 70. Eerder 46 of zo: het voordeel van strips maken met kattenkwaad,” aldus Urbanus in de weekendkrant. Toch zagen zijn kinderen weleens dat hij een oude brompot is, weet ook Urbanus. Toch kan Urbanus soms ook serieus zijn. En dat is iets dat hij echt heeft moeten leren. “Als kind kon ik nooit serieus zijn, mijn vader en zijn broer ook niet. Lachen en zeveren diende vooral om te vermijden dat we onze gevoelens moesten tonen.” Van ophouden moet Urbanus ook niet weten. “Als ik in mijn waarde kan blijven, hoop ik ook op m’n tachtigste nog de zot uit te hangen.” Maar Urbanus weet meteen wat zijn zwakke plek is.

Of Urbanus nog lang kan doorgaan zal vooral van z’n stem afhangen. “Oefeningen om via de buik of het middenrif of weetikveel wat te zingen, heb ik nooit gedaan.” En zijn stem opwarmen doet Urbanus ook nooit, en wel om een erg goede reden. “Dan moet ik al wérken nog voor ik moet beginnen,” grapt Urbanus over het opwarmen van zijn stem. Toch is Urbanus best wel bezig met zijn gezondheid. “Ik ben niet zo nonchalant als ik lijk,” geeft Urbanus toe. De komiek laat zich dan ook geregeld onderzoeken. Maar de gedachte aan oud worden legt hem evenmin belemmeringen op in zijn doen en laten. Ook al is Urbanus nog steeds enorm populair, toch beseft de komiek dat zijn opvolgers hem al lang voorbijgestoken zijn. Twee namen springen er voor hem bovenuit qua succes.

Wat Philippe Geubels en Alex Agnew doen is voor een groter publiek. Maar hij heeft er geen problemen mee dat hij niet de grootste is. Hij is trouwens nooit de grootste komiek van ’t land geweest. Toen ze vroeger schreven dat Urbanus de grootste was, weerlegde hij dat feit altijd door te stellen dat zolang Gaston Berghmans leefde hij hoogstens de tweede grootste zou zijn. “Maar nu is de Gaston dood en ben ik nog altijd niet de grootste. Doeme toch,” lacht Urbanus in Het Laatste Nieuws. Ondertussen is Urbanus dan toch aan een biografie begonnen. Al tien jaar wordt hij daarover aan de mouw getrokken, maar de komiek wilde nooit toehappen. Om een heel bijzondere reden. Ondanks zijn leeftijd zit Urbanus nog vol plannen, en hij zou het zonde vinden moesten al die projecten dat nog op stapel staan dan niet in zijn biografie staan. Maar stilaan is hij nu toch begonnen om verhalen van vroeger vast te leggen. En zo hebben de fans alweer iets om naar uit te kijken!

Meer nieuws over:

Urbanus

Gerelateerde foto's:

Gastoptreden bij Rob de Nijs - Groots

Urbanus - Antwerpen - 17/10/2015

Summer Swing

Urbanus - Hasselt - 09/08/2014

Suikerrock

Urbanus - Tienen - 03/08/2014

Urbanus zelf ! - Sportpaleis

Urbanus - Antwerpen - 16/12/2011

Q-Music: De Draaiende Studio

Urbanus - Wijnegem - 18/03/2010

Fotoshoot Greyhounds in Nood

Urbanus - De Pinte - 02/09/2008

Signeersessie in Wijnegem Shopping Center

Urbanus - Wijnegem - 19/04/2008

Urbanus Vobiscum

Urbanus - Antwerpen - 14/12/2007

Urbanus Vobiscum

Urbanus - Antwerpen - 14/12/2007

Gerelateerde bio's:


Gerelateerde muziek:

Tracklist van Urbanus