.
Urbanus
woensdag 17 april 2024

Urbanus viert 75ste verjaardag met 'Eigen Favoliedjes'

Volgende maand op cd en vinyl

Urbanus wordt dit jaar 75, hoog tijd om terug te kijken op een rijk gevulde carrière. Dat doet Urbain Servanckx met zijn ‘Eigen Favoliedjes’ een verzamelplaat met verschillende songs die de carrière van Urbanus hebben getekend. Op de compilatie staan 26 liedjes die Urbanus zelf koos en die voor hem veel betekenis hadden in de jaren als muzikant. Het album wordt uitgebracht als 2LP en 2CD op 24 mei en is nu beschikbaar als pre-order.

"In de meeste verzamelplaten staan alle hits op een rij. Dat is natuurlijk 100% logisch. Als artiest ben ik altijd al fan geweest van Bob Dylan, die zong vooral nummers met een belangrijk verhaal er in. Dat wou ik ook af en toe eens doen tussen mijn hele reeks Hoempapa nummers waar men makkelijker een hit mee scoort. Om op te vallen moest men zoveel mogelijk nummers maken met zo kort mogelijke strofes en zo veel mogelijk refreinen. Dan wordt het makkelijker een meezinger. Ik heb er zo wel een aantal gemaakt, maar ik ben nogal een babbelaar en dat zit dan ook in mijn liedjesteksten, waardoor mijn nummers vaak te lang waren om op de radio gedraaid te worden. Mijn persoonlijke lievelingsnummers zijn toch vooral die waarin ik een boeiend verhaal vertel of zelfs emoties mee kan losmaken", reageert een enthousiaste Urbanus.

"Ik ben altijd het meest opgevallen als een redelijk brutale en soms vulgaire komiek, maar ik heb ook wel veel fans die vooral van mijn gevoeligere nummers houden en die wou ik met deze favoliedjesplaat even tegemoet komen. Ik ben geen super gitarist als Jean Blaute, toch heb ik in de live nummers op deze plaat een aantal leuke gitaar solootjes gespeeld waar ik trots op ben. Helemaal in de juiste maat spelen was nooit mijn talent. Als ik de mensen boeide was het voor mij dik oké.”