.
Willy Sommers
maandag 28 juni 2021

Ultratop snoeit in Vlaamse Ultratop 50

Minder nummers in de Vlaamse hitparade.

De Vlaamse artiesten krijgen een zoveelste klap te verwerken, deze keer wijzen zij met een beschuldigend vingertje naar Ultratop, de vzw die wekelijks de officiële Belgische hitparades samenstelt.

Nadat er eerder al heel wat hitparades niet meer werden samengesteld, zal er vanaf deze week geen Ultratop Vlaamse Top 50 meer samengesteld worden. Uit goede bron vernamen wij dat ze bij Ultratop vanaf deze week enkel nog een top 30 samenstellen. Dat betekent dat er 20 nummers uit de hitparade verdwijnen, mogelijk 20 nummers die de hitparade vanaf nu niet meer zouden halen.

De wijziging bij Ultratop heeft ook gevolgen voor de uitzending op Radio 2, daar blijf je op zondagnamiddag tussen 16 en 18 uur de beste Vlaamse nummers horen, maar dat is voortaan dus een top 30. "Op zich gaat er niets veranderen aan de lijst, alleen zal deze 30 in plaats 50 tracks uitmaken. Aan de regels en de manier van samenstelling wordt niet geraakt", laat de persdienst van de openbare omroep ons weten.

Toch betekent het verdwijnen van 20 nummers veel voor heel wat artiesten. Nummers die in het verleden tussen 50 en 31 binnenkwamen en of in de hitparade stegen, werden namelijk gedraaid op zondagnamiddag. Op die manier kregen ook minder bekende nummers en artiesten aandacht op Radio 2. Een voordeel is dan weer dat voortaan (wellicht) alle 30 nummers in de top 30 gedraaid kunnen worden.