.
News Image

Twee Vlaamse producties geselecteerd voor Quinzaine in Cannes

Niets dan goed nieuws over de Vlaamse film.


Ce magnifique gâteau ! van Emma De Swaef en Marc James Roels en Our Song To War van VAF Wildcardlaureate Juanita Onzaga zijn geselecteerd voor de Quinzaine des Réalisateurs, een onafhankelijk samengestelde nevensectie van het Festival van Cannes. Dat maakte de organisatie zopas bekend. In het verleden werden al verschillende Vlaamse films geselecteerd voor de Quinzaine, de laatste keer was in 2011 met Blue Bird van Gust Van den Berghe. Vorige week raakte bekend dat Lukas Dhonts speelfilmdebuut Girl in de Officiële Selectie van het Festival van Cannes zal worden vertoond.


Ce magnifique gâteau ! is een middellange stop-motion animatiefilm van Emma De Swaef en Marc James Roels, het Gentse animatieduo dat internationaal doorbrak met Oh Willy…, een korte animatiefilm uit 2011 die meer dan 80 filmprijzen binnenhaalde, waaronder de Cartoon d’Or voor beste Europese korte animatiefilm. Ze werden er ook mee genomineerd voor de Césars.


Ce magnifique gâteau ! is een historische animatiefilm die in vier hoofdstukken het verhaal vertelt van vijf personages in het het koloniale Afrika aan het eind van de 19de eeuw: een rusteloze koning, een Pygmee in een luxehotel, een mislukte zakenman op expeditie, een verdwaalde drager en een jonge deserteur.



Voor de opnames brachten De Swaef en Roels liefst acht maanden door in de animatiestudio van Beast Animation. Voor de stemmencast deden ze beroep op o.a. Jan Decleir, Wim Willaert, Goua Grovogui, Gaston Motambe, Sébastien Dewaele en Angelo Tijssens (die ook als coscenarist meewerkte aan het scenario van Lukas Dhonts Girl). Ce magnifique gâteau ! is een productie van Beast Animation (Panique au village, Dimitri) in coproductie met Vivement Lundi !, Pedri Animation, ARTE France en het CNC.



Daarnaast is ook de Colombiaans-Belgische filmmaakster Juanita Onzaga geselecteerd voor de Quinzaine des Réalisateurs, met haar korte documentaire Our Song To War. Onzaga won in 2016 een VAF Wildcard met haar afstudeerproject The Jungle Knows You Better Than You Do, een korte experimentele documentaire over een broer en zus die in de mystieke landschappen van Colombia op zoek gaan naar de geest van hun vermoorde vader. Ze won er de Speciale Juryprijs mee in de Generation 14plus-competitie van de Berlinale, naast een vijftal andere filmprijzen en tientallen internationale selecties.



Our Song To War is een voortzetting van de 4x7-documentaire Rivier der vergiffenis die Onzaga in 2017 draaide en gaat over Bojaya, een plaats in Colombia die de littekens draagt van slavenhandel en extreem geweld. Vandaag houden de Afro-Colombiaanse inwoners van Bojaya er vreemde gebruiken op na, zoals het Novenario-dodenritueel. Met een scherpe blik en knappe beelden vertelt de filmmaakster een verhaal waarin geesten en mensen elkaar ontmoeten om samen te leren hoe het leven na de oorlog eruitziet. Our Song To War is een productie van RANA Films in coproductie met De chinezen. Some Shorts vertegenwoordigt de film internationaal.


De Quinzaine des Réalisateurs loopt van 9 tot 19 mei, parallel met het Festival van Cannes. Vorige week raakte bekend dat met Girl van Lukas Dhont voor het eerst in 29 jaar een Vlaamse speelfilm geselecteerd is voor Un Certain Regard, een onderdeel van de Officiële Selectie van het Festival van Cannes voor gedurfde films en jong talent.


Ce magnifique gâteau ! en Girl kwamen tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams Minister van Cultuur Sven Gatz.