.
News Image

Triest record in geschiedenis Ultratop

Amper 5 nummer-1-hits in 2019.


Nooit eerder stonden er zo weinig nummer-1-hits in de Ultratop 50, amper 5 dit jaar. Even terug naar het jaar 2009. Tien jaar geleden stonden er maar liefst 16 verschillende liedjes op de hoogste plaats van de Ultratop 50, vijf daarvan waren van Belgische makelij. In 2017 en 2018 noteerde Ultratop nog 9 verschillende liedjes op de eerste plaats van de Ultratop, dit jaar dus amper vijf.



Begin dit jaar claimde Ava Max nummer ‘Sweet but psycho’ de hoogste plek van de Ultratop 50 Albums in, ‘Giant’ van Calvin Harris & Rag’n’Bone Man nam de eerste plaats op 16 maart van dit jaar over. Ook ‘Old Town Road’ van Lil Nas X had het genoegen om ruim twee maanden op het hoogste schavotje te staan. De voorlopig voorlaatste nummer 1 van dit jaar was ‘Hoe het danst’ van Marco Borsato, Armin van Buuren & Davina Michelle. Op dit moment staat ‘Dance Monkey’ van Tones And I op nummer één. Tones and I evenaart met ‘Dance Monkey’ dit weekend trouwens de 12 weken bovenaan van Gotye in 2011 als de langst op 1 genoteerde Australische artiest aller tijden in de Ultratop 50 stond. In het allerbeste geval krijgen we nog 2 nieuwe nummer-1-hits in 2019, maar die kans lijkt eerder klein.



Sam Jaspers van Ultratop ziet een verklaring voor het beperkte aantal hits dat de hoogste plaats van de hitparade opeiste: we consumeren muziek niet alleen op een andere manier, de hitparades worden ook anders samengesteld. Meer dan ooit telt airplay en streaming mee. Bepaalde hits worden eerst door het ene radiostation gedraaid en pas nadien door een ander station. Daardoor ‘leeft’ een nummer vaak langer. “Als je nu een song streamt, ‘koop’ je hem eigenlijk bij elke beluistering opnieuw. Bovendien belanden die nummers ook in kant-en-klare playlists van de streamingdiensten. Zo wordt de positie van die nummer-1-hits nog versterkt’, vertelt Jaspers in Het Laatste Nieuws.


Bio van Ava Max

Meer Over:

Ava Max