.
Tom Waes
donderdag 29 december 2022

Tom Waes: “Wie kijkt, vergeet dat nooit meer”

Hij maakte een unieke reeks over Vlaanderen

Tien afleveringen lang kunnen we op één kijken naar ‘Het Verhaal Van Vlaanderen’, gepresenteerd door Tom Waes. Wat is er in Vlaanderen allemaal gebeurd sinds de komst van de eerste homo sapiens.

Tom waant zich in de geschiedenis van ons Vlaanderenlandje en doet dat zoals altijd met volle passie en veel interesse. Het is dan ook niet verwonderlijk dat geschiedenis één van de favoriete vakken was van Tom op school.

“Het was echt één van de weinige vakken die mij interesseerden, al hing dat ook vaak van de leraar af. Een minder bevlogen leraar herleidt de geschiedenis al vlug tot vijf ‘De Slimste Mens’- vragen: ‘Wat weet je over….?’. Dat blijft niet hangen. Maar wie onze reeks heeft gezien, vergeet nooit meer wie Ambiorix was en wat hij heeft gedaan”, klinkt het bij Tom in Dag Allemaal.

En zelf heeft Waes ook heel wat dingen bijgeleerd die hij zelf nog niet wist. Zo wist hij niet dat de homo sapiens en de neanderthalers nog een tijdje naast elkaar hebben geleefd.

“Ik heb mijn bloed laten analyseren voor het programma en daaruit bleek dat ik – zoals alle Vlamingen – nog steeds 1,5 procent neanderthaler in mij heb. Daarmee zit er wel minder neanderthaler in mij dan ik zelf verwacht had.”