.
Tom Waes
zaterdag 11 maart 2023

Tom Waes: “We hadden dat misschien wel moeten uitleggen”

Hij vernoemde een belangrijke naam niet

Heeft u naar ‘Het Verhaal Van Vlaanderen’ gekeken? Heel wat Vlamingen volgden het programma iedere zondagavond met veel aandacht en plezier. Maar er waren ook heel wat mensen die de nodige kritiek hadden op het programma.

In het programma was het Tom Waes en zijn team die beslisten welke belangrijke stukken uit de geschiedenis er in de aflevering terechtkwamen. Zo maakte hij de keuze om Jan Breydel bij de Guldensporenslag niet aan bod te laten komen.

“Alleen maar omdat er onder historici consensus heerst dat Breydel eigenlijk helemaal niet zo belangrijk was. Maar ok, we hadden misschien wel moeten uitleggen waarom wij hem niet vernoemden”, zegt Tom Waes in Dag Allemaal.

Heel wat critici dachten dat het programma een Vlaams-nationalistisch pamflet zou worden, maar gelukkig wist Tom het tegendeel te bewijzen.

“Franstalige officiers hebben Vlaamse soldaten niet de dood ingejaagd, iets wat ik in het programma heel nadrukkelijk gezegd heb, precies omdat ik het zo belangrijk vond om die misvatting die bij het grote publiek leeft, voor datzelfde grote publiek te kunnen rechtzetten.”