.
News Image

Tom De Cock haalt uit naar vakbonden VRT

Dit gaan de vakbonden aan de Reyerslaan niet graag lezen.


Aanstaande maandag staken de vakbonden van de VRT en daar zijn een paar miljoen mensen het slachtoffer van. Zowel online als op radio en tv zullen we de gevolgen van de staking volgen. Maar weet iemand waarover die staking eigenlijk gaat? De vakbonden en hun leden bij de VRT (hopelijk) wel, maar de kijker en luisteraar snapt er niets van. En dat is wat Tom De Cock vrijdag op zijn website schrijft. In een lange open brief haalt hij vooral uit naar de (vooral rode) vakbonden bij de openbare omroep.



De Cock schrijft op zijn website dat niet de VRT maar wel de vakbonden van de VRT staken. “De VRT is véél meer dan dat mysterieuze, eerder bescheiden percentage misnoegde werknemers”, schrijft De Cock. Zelf is hij best tevreden met de middelen die hij bij MNM krijgt om radio te maken, 7 dagen op 7 en 365 (dit jaar zelfs 366) dagen per jaar. “Ik werk samen met een veertigtal collega’s elke dag met hartstocht voor MNM, één van de radiozenders van jouw openbare omroep. Onze gemiddelde leeftijd zal ongeveer 30 zijn, en we zijn een veelkleurig zootje: vast in dienst, korte contracten, interim, freelancers met en zonder langlopend contract, betaalde stages, misschien een enkele jolig benoemde ambtenaar. De vakbond hebben we hier nog nooit gezien. En dat gaat prima zo. Er zijn veel verdiepingen op de VRT zoals die van ons”, weet De Cock.



Tegen eind dit jaar moet er een nieuwe beheersovereenkomst zijn tussen de Vlaamse regering en de directie van de VRT. De Vlaamse regering heeft al laten verstaan dat er bespaard moet worden en dat is niet de eerste keer. Dat is één van de redenen waarom de vakbonden tot actie oproepen. “Een stille meerderheid (!) van creatieve, vaak jonge en best tevreden collega’s kan alleen maar toekijken hoe er ook uit hun naam geroepen, geweigerd en gestaakt wordt. Terwijl het nieuws over de tweestrijd aan de top van de VRT ons vooral verveelt, en echt, heus, eerlijk waar niet rechtstreeks raakt. We zijn het gewend om efficiënt te werken en gaan ervan uit dat er ook na de volgende besparingsronde koffie uit de automaat zal komen. We horen al jaren politici allerlei ranzige meningen over de VRT verkondigen, maar er heeft er nog nooit eentje woorden in mijn mond of die van mijn redactie gelegd. We hebben de CEO’s en directeurs het voorbije decennium zien komen en gaan, onder allerlei omstandigheden, maar daar draaiden we geen plaatje minder door”, schrijft Tom De Cock.



De Cock noemt de acties die op de planning staan voorbarig. “De tijd tikt genadeloos richting nieuwe beheersovereenkomst, en de messen in het Vlaams Parlement zijn inderdaad geslepen. Natuurlijk zouden wij ook graag geen enkele collega en geen enkel programma moeten inleveren. Maar de discussie moet nog beginnen. Ons bedrijf had al maanden ideeën kunnen aandragen en een slimme campagne kunnen voeren, maar kwam – voor zover ik weet – nog niet verder dan een volstrekt visieloze visietekst. Het nieuwe omroepgebouw dat toch stilaan een noodzaak wordt (hallo gestoorde klimaatregeling), komt er voorlopig ook niet. Onze directie is al twee maanden geamputeerd. De publieke opinie en de pers zijn verdeeld over wat voor openbare omroep ze willen, maar de lat ligt alleszins zeer hoog”, weet De Cock.



De presentator zou liever geen protestacties zien op basis van geruchten, maar acties gebaseerd op feiten en plannen. Zelf zal De Cock maandag niet staken, “Onze zender wordt gekaapt. Dus wij timmeren – vrijwillig – vanuit mijn woonkamer vol overgave door aan de VRT van dinsdag”.



Bron: entoenbe.wordpress.com .


Bio van Tom De Cock

Meer Over:

Tom De Cock