.
Tijs Vanneste
dinsdag 10 mei 2022

Tijs Vanneste staat opnieuw voor de klas

Nieuw programma voor Tijs Vanneste.

Vanaf donderdag 26 mei blaast Tijs Vanneste nieuw leven in zijn leerkrachtencarrière in Meneer Vanneste. Want wie de afgelopen maanden het nieuws heeft gevolgd, werd overstelpt met sombere berichten over de huidige status en de toekomst van ons onderwijs:

• Vlaamse onderwijsraad waarschuwt dat scholen leerproces dreigen te verliezen door digitalisering (nieuwsblad.be, 2/3)
• Steeds meer scholen zien directie veranderen: ‘De enige rustige uren in mijn dag zijn tussen 5.15 en 7.45 uur’ (De Morgen, 22/4)
• Over 5 jaar zijn er 40.000 plaatsen te veel in het basisonderwijs en 45.000 te weinig in het secundair (vrtnws.be, 27/4)

Ook Tijs Vanneste, die zelf ooit tien jaar lang les gaf, las de berichten. Hij is vader van twee jonge kinderen, en uitermate bezorgd over hun toekomstig (school)leven. Daarom steekt hij zijn licht op bij de mensen die het onderwijs genegen zijn en door en door kennen. Hij wil de temperatuur meten, te weten komen wat er reilt en zeilt bij de betrokkenen. Hij praat met schooldirecties, om te vragen hoe groot de nood aan gekwalificeerd personeel is. En met leerkrachten, om te polsen hoe moeilijk hun job geworden is. Hij staat uiteindelijk zelf opnieuw voor de klas, om uit eerste hand te ervaren hoe het is om in 2022 leerkracht te zijn.

Meneer Vanneste: vanaf 26 mei elke donderdag om 20.40 uur op Eén.

Wat zijn de problemen in het onderwijs? Heeft het te maken met de hoge werkdruk? Met het tekort aan nieuwe collega’s? Is het onderwijzend personeel gefrustreerd door de immense vooroordelen tegenover hen? Worden ze geconfronteerd met een teveel aan administratie en bijkomende verplichtingen? Hoe zijn ze er in geslaagd om de coronacrisis te overleven, met het opgelegde afstandsonderwijs en de verplichte mondmaskers? Op welke manier gaan jonge studenten en hun ouders anno 2022 met hen om? Zijn leerkrachten vooral opvoeders geworden? En vooral: krijgen ze nog het wel het respect dat ze verdienen…?

In de hoop om proefondervindelijk de antwoorden te vinden op deze en andere vragen, neemt Tijs uiteindelijk de beslissing om zelf opnieuw voor de klas te gaan staan. Eén trimester lang, van Kerstmis tot Pasen. Dat doet hij in twee verschillende scholen in zijn geliefde Kempen: enerzijds in een technisch instituut in Mol, anderzijds in een secundaire school in Turnhout.

Meneer Vanneste focust niet alleen op deze persoonlijke zoektocht van Tijs tijdens zijn hernieuwde lerarencarrière. Maar ook de expertise, inzichten en het oordeel van een aantal collega-leerkrachten van Tijs in Mol en Turnhout komen aan bod. Doorgewinterde leerkrachten, die door hun jarenlange staat van dienst hun uitgesproken, waardevolle en vaak ongezouten mening formuleren binnen het brede, maatschappelijke debat over het onderwijs in Vlaanderen.

Meneer Vanneste: vanaf 26 mei elke donderdag om 20.40 uur op Eén.

Download onze app voor Android of iOS

Bio van Tijs Vanneste

Meer Over:

Tijs Vanneste