.
News Image

Thuis-acteur slachtoffer van racisme

Thuis-acteur al jaren gediscrimineerd…


Yemi Oduwale kennen we als Dries uit “Thuis” en Elias uit “Dertigers”, maar in het echte leven klinkt zijn naam heel wat exotischer. En dat leidt maar al te vaak tot discriminatie, zo getuigt de acteur deze week in Humo. “Als ik een woning zoek, krijg ik aan de telefoon geen afspraak als ik mijn echte naam opgeef. Maar als ik zeg dat ik Jimmy Dewaele heet, mag ik wél langskomen,” vertelt Yemi Oduwale in Humo. “Het is toch jammer dat ik dergelijke trucs nodig heb om evenveel kansen te krijgen als iemand met een Vlaamse naam,” aldus de acteur. Die discriminatie voelt hij ook al heel zijn leven…



“Omdat ik dat soort latente discriminatie al sinds mijn kinderjaren meemaak, ben ik er resistent tegen worden. In 60 à 70 procent van de gevallen merk, voel of zie ik het niet eens meer,” aldus een gelaten Yemi Oduwale. “Ik heb ook al van jongs af geleerd om extra mijn best te doen. Onbewust wil ik de mensen non-stop tonen dat ik ‘toch eigenlijk gene slechte’ ben.” Al moest hij na de recentste verkiezingen wel zijn standpunt bijschaven. “Na de verkiezingen dacht ik vooral: oké, nu moet ik nóg meer mijn best doen,” kan er nog een klein lachje vanaf bij de acteur. Vooral de leeftijd van de extreemrechtse kiezers baat hem zorgen…



“Vooral als je ziet hoeveel jongeren voor extreemrechts hebben gestemd, denk ik: er staat ons nog iets te wachten vóór we in die harmonieuze samenleving wonen.” Maar opgeven doet Yemi Oduwale niet, hij blijft hoopvol. Sowieso vindt Yemi Oduwale het belangrijk om zijn eigen ervaringen met discriminatie te delen. Dingen bespreekbaar maken is altijd een goede zaak om samen vooruit te kunnen kijken. “De meeste Vlamingen denken onbewust: zo erg zal die discriminatie niet zijn. Wellicht vooral omdat ze er zelden mee in aanraking komen, omdat het een ver-van-hun-bedshow is. Logisch: als wij onze verhalen niet delen, kúnnen ze het ook niet weten.”



Yemi Oduwale wil discriminatie trouwens niet alleen beperken tot racisme, ook het seksisme is nog een veel te alledaags probleem. En zo doet hij een opvallende uitspraak: “Als je alle minderheden optelt, kom je bij een meerderheid uit.”