.
News Image

Thomas Vanderveken werd boos op de radio

Het grote verdriet van Thomas Vanderveken.


Thomas Vanderveken pleit voor een certificaat dat aangeeft of een woning al dan niet asbest bevat. Thomas getuigde zondagmorgen in het Radio 2-programma De rotonde bij Christel Van Dyck over hoe zijn vader overleed aan de gevolgen van longvlieskanker.

Christel Van Dyck had in De Rotonde een boeiend gesprek met een naar eigen zeggen gelukkig man. Maar als Thomas over zijn vader Ugo Prinsen praat dan wordt hij nog altijd kwaad. De acteur overleed in 2004 aan longvlieskanker, een gevolg van blootstelling aan asbest.

Twee dingen storen Thomas. De fabrikanten van asbest wisten al heel lang dat asbest gevaarlijk is en toch zwegen ze: ‘Tot op de dag van vandaag wordt er asbest geproduceerd in de wereld. Dat is een schande', zegt hij. ‘Bovendien zit er nog flink wat asbest in onze huizen en in onze omgeving en is er geen enkele meldingsplicht hierover als je bijvoorbeeld een huis koop.'

Er zit nog altijd meer dan 3,5 miljoen ton asbest in de Vlaamse huizen en woningen. Veel oude golfplaten zitten vol gebonden asbest. En onder meer rond oude verwarmingsbuizen vind je vaak isolatie met asbest, mogelijk binnen het bereik van kinderen.

Bio van Thomas Vanderveken, Ugo Prinsen en Christel Van Dyck