.
Thomas Vanderveken
donderdag 11 april 2024

Thomas Vanderveken: ‘Ik zou daar nu niet meer op klikken”

Hij is erg voorzichtig geworden

De rode draad doorheen het nieuwe seizoen van ‘Factcheckers’ is phising. Mensen trappen nog steeds te vaak in valse e-mails en worden zo voor soms duizenden euro’s opgelicht. Ook presentator Thomas Vanderveken trapte in zo’n phisingmail, die geluk was opgezet door zijn collega Britt Van Marsenille.

“No way dat ik daar vandaag nog op zou klikken, ik ben supervoorzichtig geworden. Té voorzichtig, misschien: toen ik laatst op een Britse website een replica had besteld van een afgietsel van het gezicht van Ludwig van Beethoven, kreeg ik een mailtje van de douane dat ik 24,27 euro moest overschrijven. Dat zie je van hier, dacht ik - het heeft een haar gescheeld of dat masker was teruggestuurd naar het VK”, lacht Thomas in Humo.

‘Factcheckers’ is altijd een spraakmakend programma geweest. Zo zorgden ze voor heel wat paniek toen ze onder andere in ziekenhuizen USB-sticks hadden neergelegd.

“Met een doel, hè? We wilden bewijzen - en ik mag wel zeggen dat dat gelukt is - dat veel mensen rondslingerende USB-sticks zomaar inpluggen.”

Bio van Thomas Vanderveken