.
Thomas Vanderveken
dinsdag 31 januari 2023

Thomas Vanderveken: “Dat moet beter kunnen” 

Wat we volgens hem nog deze eeuw moeten leren 

In de rubriek ‘De 16 vragen van De Wachter’ van Het Laatste Nieuws vertelt televisiemaker Thomas Vanderveken over het warme nest waarin hij opgroeide. Maar ook over hoe aan zijn onbezorgde kinderjaren en jeugd een einde kwam toen zijn vader stierf.

Thomas’ vader, acteur Ugo Prinsen, stierf in 2004 op 65-jarige leeftijd aan asbestkanker. Na zijn diagnose mocht hij nog amper anderhalf jaar leven, vertelt Thomas.

En hoewel Vanderveken en zijn broer al het huis uit waren toen hun vader ziek werd zijn ze meteen teruggekeerd om hem samen met hun moeder te verzorgen. Op die manier hadden ze de kans om alle gesprekken die nog gevoerd moesten worden, te voeren en alle liefde die nog gegeven moest worden, te geven.

Helaas was aan het eigenlijke levenseinde van zijn vader maar weinig moois aan: “Mijn vader vond het verschrikkelijk dat hij moest sterven. Zijn eindstrijd - ook omdat hij een pacemaker had die niet mocht worden uitgezet - was afschuwelijk. Ik heb daar gezien hoe sterven niét zou mogen. Dat moet beter kunnen,” klinkt het overtuigd.

Als Thomas Vanderveken de moderne mens één levensles wil meegeven, is het wel de volgende: “Als we in de twintigste eeuw hebben geleerd hoe we langer kunnen leven, laat ons in de eenentwintigste eeuw dan aub leren hoe we beter kunnen doodgaan.”

Download onze app voor Android of iOS

Bio van Thomas Vanderveken

Meer Over:

Thomas Vanderveken