.
Radio2 Logo
maandag 4 juli 2022

Taalfouten op nieuwe Radio 2-website?

Zijn hoofdletters plots niet meer belangrijk?

Wie de nieuwe website van Radio2 na afgelopen vrijdag bezocht heeft, kan er niet naast: een nieuwe layout, nieuw logo en een andere weergave van de titels bij een bericht.

Websites vernieuwen, dat is af en toe ook wel eens nodig. Alleen struikelen verschillende bezoekers over het feit dat er in de titels geen hoofdletters meer staan. Dat je een titel niet noodzakelijk met een hoofdletter start, daar valt nog over te discussiëren, maar dat je zelfs namen van mensen niet met een hoofdletter start, dat lijkt ons nu echt wel tegen alle taalregels in. Een titel als
“jan verheyen laat binnenkijken in zijn tuin: "onze vrienden lachen vaak met ons kunstgras"” of “voormalige madammen steken anja daems en cathérine vandoorne een hart onder de riem” bevatten dan ook taalfouten die je van een openbare omroep niet zou verwachten. En dan te weten dat men bij de VRT een taaldeskundige in dienst heeft, wat zou zij daarvan zeggen?

Wij klopten maandag bij de VRT aan en kregen deze reactie.

“Het klopt dat Radio2 in een nieuw jasje zit. En dat dat jasje wat afwijkt van wat ons publiek gewoon is. Wat concrete toelichting daarbij: in branding, grafiek en titels schrijven we alles met kleine letters, ook namen en programmatitels. Dat is een marketingkeuze”, laat de woordvoerder van de VRT weten.

Luisteraars moeten niet meteen in paniek slaan, de openbare omroep kiepert de taalregels niet overboord. “In doorlopende tekst blijven we wél de gewone taalregels volgen. Met deze uitzondering: Radio2 schrijven we voortaan altijd aan elkaar. In branding, grafiek en titels met een kleine letter, in doorlopende tekst met een hoofdletter. We begrijpen dat dat even aanpassen is. Maar we kunnen de trouwe luisteraars wel geruststellen: het weglaten van de hoofdletters is dus énkel beperkt tot grafiek en titels. In doorlopende tekst blijven we de taalregels respecteren zoals ze dat van ons gewend zijn”, knipoogt de woordvoerder.

En daarmee is dit ook weer voor iedereen duidelijk!