.
Sven Ornelis
vrijdag 15 december 2023

Sven Ornelis: “Je hebt de voordelen zonder de nadelen”

Hij wou niet naar de koksschool

De moeder van Sven Ornelis, Anny, herinnert zich nog heel goed de eerste stapjes van Sven Ornelis in de keuken. Daar is zijn liefde voor koken begonnen en nooit meer voorbij gegaan.

“Bloem afwegen, taart of cake bakken, fricandon kneden. Of samen met zijn broer Arn soepballetjes rollen. Sven vond het als kind al plezant om de handen uit de mouwen te steken en zich vuil te maken in de keuken. Dat die er achteraf vaak als een stort bij lag, bedekte ik met de mantel der liefde. Je kunt nu eenmaal geen omelet maken zonder eieren te breken”, zegt Anny in Primo.

Sven hield van koken, maar zag zichzelf altijd als een gewone hobbykok. Hij had geen behoefte om naar de koksschool te trekken.

“Zo heb je de voordelen zonder de nadelen. Als chef-kok moet je niet alleen werken op uren dat andere mensen vrij zijn en genieten, het is ook verdomd hard labeur. Als ik zie hoeveel uren mijn goeie vriend, sterrenchef Roger van Damme, per week klopt... Er komt ook véél meer bij kijken dan koken alleen, zoals voorraadbeheer en het bewaken van de foodcost.”