You are here

Straks: Rijker dan je Denkt - nieuw op vtm

07/01/2013 13:00-

Met Staf Coppens.

Een tapijt dat al jaren naar de zolder is verbannen, een antieken juweel dat je van je oma erfde, een designstoel uit de sixties die je hebt overgekocht, een verzameling strips of LP’s, blikken speelgoed dat je op de rommelmarkt op de kop hebt getikt, een schilderij van een onbekende kunstenaar dat je ooit cadeau kreeg, een zilveren kannetje dat al jaren op de kast prijkt: wie zich ooit afvroeg wat dit allemaal waard zou zijn, krijgt daar vanaf 7 januari 2013 een antwoord op in Rijker dan je Denkt?.

Rijker dan je Denkt? is een groot evenement dat 8 weken lang Vlaanderen is rondgetrokken, waar iedereen zijn objecten kon laten schatten door verschillende experten, allemaal toppers in hun eigen vakgebied. Van speelgoed tot design, van schilderkunst tot porselein en van zilverwerk tot Afrikaanse kunst. Je kan het zo gek niet bedenken, of het kan getaxeerd worden.

Het MAS in Antwerpen, STAM in Gent, Museum M in Leuven, C-Mine in Genk en Tour & Taxis in Genk, Historium in Brugge, Bauhaus in St-Niklaas en MuZee in Oostende. Op deze plekken kwamen tal van mensen met één gemeenschappelijke vraag: wat zijn mijn spullen nu écht waard? Heb ik een verborgen schat in huis of niet ?

Staf Coppens neemt de presentatie van dit nieuwe programma voor zijn rekening, en gaat -naast de waardebepaling- op zoek naar de verhalen achter elk object. Het verhaal achter een geërfd schilderij, een gekke sixties designstoel die voor bijna niets is gekocht op een

rommelmarkt, of het verhaal achter een porseleinen vaasje dat ooit van oma was en al jaren in de kast staat.

Wie weet heeft iemand wel een echte Picasso in huis, of is die porseleinen vaas van oma écht Chinees antiek, of zijn die oude Kuifje albums een smak geld waard!

In de eerste aflevering strijkt Rijker dan je Denkt? neer in het STAM, het stadsmuseum in Gent, winnaar van de Vlaamse Museumprijs 2012. Een oud morsetoestel, het dagboek van

een soldaat uit WO I, een set opiumpijpen uit China,… en een porseleinen beschilderde WCpot van meer dan honderd jaar oud. Tal van objecten worden aangebracht. Maar zit er ook een onvermoed fortuin tussen? Of haalt de nostalgische waarde de bovenhand?

Een jonge vrouw maakt haar opwachting in het STAM met een wel héél aparte oude klok. Volgens haar vader waarschijnlijk een smak geld waard. Of dat ook het geval is, zal expert Elke Opdebeeck onthullen.

Expert schilderkunst Karl Marcelis krijgt een jongeman over de vloer, met een werk van één van de grootste Belgische schilders ooit: Paul Delvaux. Een werk dat zijn overleden vader ooit nog van de kunstenaar zélf kreeg.

Christophe Bernaerts, expert toegepaste kunst, moet naast een bijna twee meter hoog smeedijzeren kunstwerk, ook de waarde van een vreemd Venezolaans beeldje achterhalen, een souvenir van de huwelijksreis van de eigenaars. Kan het echt eeuwen oud zijn of is het recente namaak?

Experte Arianne Massez ontmoet dan weer een jong koppel met een beschilderd servies. Een servies dat wel eens voor een verrassing zou kunnen zorgen. Zelfs mocht het niet authentiek blijken te zijn…

Staf Coppens laat zich samen met de eigenaars verrassen en gaat op zoek naar het verhaal achter de objecten.

Rijker dan je Denkt, vanaf vanavond elke maandagavond rond 21.25 op vtm.

Tags: