.
News Image

Straks op één: Vlaanderen Vakantieland

Op 15 en 22 december neemt Thomas Vanderveken de kijkers in Vlaanderen vakantieland mee naar Java, een van de mooiste en meest tot de verbeelding sprekende eilanden van Indonesië.

Op 15 en 22 december neemt Thomas Vanderveken de kijkers in Vlaanderen vakantieland mee naar Java, een van de mooiste en meest tot de verbeelding sprekende eilanden van Indonesië.

Zijn tocht begint in hoofdstad Jakarta en voert hem vervolgens langs botanische tuinen, theeplantages, tempels, paleizen en een vulkaankrater. In Yogyakarta neemt Ludo Wauters – de broer van Koen en Kris – samen met hem de fietstaxi om de stad in te trekken. Indonesië vormt een snoer van ontelbare eilanden en daarvan is Java zeker een van de mooiste en bekendste. Op 15 en 22 december voert Thomas Vanderveken de kijkers in Vlaanderen vakantieland weg van het koude winterweer naar het betoverende eiland. Ver van ons bed, maar via de Nederlandse koloniale geschiedenis toch ook weer niet. In Vlaanderen vakantieland doorkruist Thomas Vanderveken Java op zoek naar Nederlands koloniale en authentieke exotische invloeden. DEEL 1 Zaterdag 15 december Thomas start zijn trip in Jakarta, de megalomane hoofdstad van Indonesië. Eeuwenlang zwaaiden de Nederlanders er de plak. Jakarta werd een draaischijf voor de handel in specerijen en deed dienst als uitvalsbasis van de VOC, de Vereenigde Oostindische Compagnie. Van die eerste multinational zijn in de oude haven nog verschillende sporen terug te vinden. Kolonisten ontliepen het moordende ritme van de metropool Jakarta in Buitenzorg. De Nederlandse gouverneurs-generaal hadden er hun residentie en in de botanische tuinen konden ze genieten van de rust en de stilte. Buitenzorg is ondertussen herdoopt tot Bogor, maar dankzij het draaglijke microklimaat blijft het een geliefde plek voor buitenlanders in Java. Nederlander Robert Van Buchem woont en werkt in Java en toont Thomas zijn eigen paradijs op aarde. Via verschillende theeplantages zet Thomas zijn weg verder door het dichtst bevolkte eiland van Indonesië. Na een korte passage in Bandung, ook wel “het Parijs van Java” genoemd, neemt hij de trein richting Yogyakarta. Want de trein, dat is altijd een beetje reizen. Zeker en vast in Indonesië... Thomas Vanderveken verkent Java in Vlaanderen vakantieland: op zaterdag 15 december en op zaterdag 22 december om 18.10 u. (herhaling op zondag om 17.15 u.) telkens op één.