.
News Image

Straks op één: Reizen Waes

Op dinsdag 24 september trekt Tom Waes in Reizen Waes naar een eiland dat hem al jaren intrigeert: Pitcairn. Het is een van de meest geïsoleerde eilanden ter wereld en het heeft een bewogen geschiedenis.

Op dinsdag 24 september trekt Tom Waes in Reizen Waes naar een eiland dat hem al jaren intrigeert: Pitcairn. Het is een van de meest geïsoleerde eilanden ter wereld en het heeft een bewogen geschiedenis.

De eerste uitdaging waar Tom voor staat, is in Pitcairn raken. Het eiland ligt in het midden van de Stille Oceaan en om er te raken moet je minstens drie dagen varen. Er is geen luchthaven en ernaartoe vliegen is dus onmogelijk. Pitcairn is maar een paar vierkante kilometer groot en er wonen vijftig mensen. Die zijn volledig op zichzelf aangewezen. Om de drie maanden worden ze bevoorraad door een containerboot die hen alles brengt om in hun levensonderhoud te voorzien. MUITERIJ OP DE BOUNTY De geschiedenis van het eiland is al even intrigerend. Alle inwoners zijn afstammelingen van de muiters van The Bounty. De muiterij op de Bounty is een van de bekendste verhalen uit de zeevaartgeschiedenis. In 1789 sloeg de bemanning van het Engelse marineschip aan het muiten. De muiters zetten de kapitein overboord en verscholen zich op een eiland dat ze hadden ontdekt: Pitcairn. Ze zijn er altijd blijven wonen en ook nu nog hebben zowat alle bewoners de achternaam van een van de muiters. Tom gaat uitzoeken wat zo’n klein eiland met al zijn beperkingen te bieden heeft aan toeristen. Op zijn programma staan onder andere: een bezoek aan het enige restaurant van het eiland (alleen open op vrijdagavond), de enige discotheek op het eiland (een woonkamer met vier spots) en het museum (“een museum waarin je nooit kunt verdwalen”, aldus de verantwoordelijke). INCESTSCHANDAAL Maar er zit ook een duistere kant aan Pitcairn. In 2004 barstte er een bom op het eiland: verschillende vrouwen beschuldigden de mannen van verkrachting. Na een groot onderzoek kwam er een incestschandaal aan het licht waarbij het hele eiland betrokken bleek. Acht mannen op het eiland werden veroordeeld. Ze moesten er wel nog hun eigen cel bouwen voor ze opgesloten konden worden. Sindsdien is het heel stil geworden rond het eiland. Toeristen komen er bijna niet meer en de weinige cruiseschepen die er ooit stopten, varen het eiland nu voorbij. Tijdens zijn bezoek wil Tom ook meer te weten komen over het schandaal, maar gemakkelijk is dat niet. De eilandraad heeft een wet gestemd die het verbiedt om met buitenstaanders over de zaak te praten. Daar houden de meesten zich wel heel strikt aan, merkt Tom al snel. Het wordt een vreemde vakantie. Tom stoot al snel op de beperkingen van het eiland, waar de enige winkel net die week dicht is en waar iedereen wel vriendelijk, maar uiteindelijk ook erg gesloten blijkt te zijn … Reizen Waes, vanavond om 20.40 op één.