.
Iluna Timmerman en Stephanie Planckaert
woensdag 18 augustus 2021

Stephanie Planckaert en dochter samen in nieuw programma op Eén

Iets om naar uit te kijken...

In het nieuwe Onverwacht trekt Iluna (16 jaar), samen haar moeder Stephanie Planckaert, op ontdekkingstocht in de wereld van seks en zwangerschap bij Iluna's leeftijdsgenoten. De reeks is vanaf 30 augustus elke maandag te zien op Eén.
Op VRT NU is daarnaast vanaf 30 augustus de zesdelige webreeks Meer onverwacht, een samenwerking tussen Eén en MNM, te vinden. Hierin gaan Iluna en MNM-dj en seksuologe Lotte Vanwezemael met enkele jongeren dieper in op thema's als verliefdheid, seksuele geaardheid en sexting.


Onverwacht: vanaf 30 augustus elke maandag om 21.30 uur op Eén.


Meer onverwacht: vanaf 30 augustus elke maandag een nieuwe aflevering via VRT NU.


Hoe kijken tieners naar seks en zwangerschappen?
Zestien jaar geleden werd Stephanie Planckaert de bekendste tienermoeder in Vlaanderen. Ze werd op haar vijftiende zwanger van haar vriend Christopher en besliste om het kindje te houden. Dat kindje, haar dochter Iluna, is nu zelf zestien jaar. Moeder en dochter zijn hartsvriendinnen, maar op seksueel vlak lijken ze wel elkaars tegenpool.


Iluna vindt het dan ook heel bijzonder dat haar moeder zo jong voor haar heeft gekozen. Om zich beter te kunnen inleven in die keuze van toen, trekt ze in Onverwacht samen met Stephanie op pad om met andere tieners te praten over seksualiteit en zwangerschap.
Iluna: "Mijn mama is echt een vriendin voor mij. We komen heel erg goed overeen. Maar op sommige vlakken kunnen we niet méér verschillen Zo heb ik nog nooit een vriendje gehad, terwijl zij op haar vijftiende zwanger werd. Toch een heel andere wereld en een ander leven, dat ik me moeilijk kan inbeelden. Om haar situatie van toen beter te kunnen begrijpen, ben ik met andere tieners gaan praten om te horen hoe zij omgaan met seksualiteit en onverwacht zwanger worden. Ik ben hen ontzettend dankbaar dat zij hun verhalen zo open met ons en met Vlaanderen willen delen."


Verrassende gesprekken en aangrijpende getuigenissen
Onverwacht vertrekt vanuit de persoonlijke vragen van Iluna en de ervaringen van haar moeder Stephanie, en snijdt thema’s als anticonceptie, baas in eigen buik, adoptie en jong ouderschap aan. Ook Christa en Eddy Planckaert, Stephanies man Christopher, en zijn ouders delen hun verhaal.


Via aangrijpende getuigenissen en geëngageerde organisaties geeft Onverwacht verrassende inzichten over seksualiteit bij jongeren en wat het betekent om tienerouder te zijn of te worden.


Lotte Vermeir, netmanager Eén: "Heel vaak wordt er in tv-programma’s over of tegen jongeren gesproken maar niet per se mét hen. In Onverwacht horen we hoe jongeren zelf kijken naar seks, relaties, (ongewenste) zwangerschap en de daarbij horende keuzes, en hoe ze ermee omgaan. Iluna kan, zelf tiener zijnde, als geen ander connectie maken met haar leeftijdsgenoten, terwijl Stephanie dankzij haar persoonlijke ervaringen de nodige steun kan bieden bij de vaak aangrijpende verhalen. Ik ben er zeker van dat Onverwacht - en ook het online programma Meer onverwacht - vele gesprekken op gang zal brengen in de huiskamers of aan de koffieautomaat. Seks en zwangerschap bij tieners is een thema waar toch nog wat schroom over is, maar waar de getuigen in dit programma open over durven praten en hun verhaal wil

Bio van Stephanie Planckaert en Iluna Timmerman