.
News Image

Stefaan Degand openhartig over dood vrouw

Stefaan Degand dat er even aan om zijn dochter af te staan.


In het programma De Columbus sprak Stefaan Degand vol lof over zijn overleden vrouw Julie. Die overleed in de zomer van 2017 aan de gevolgen van een bacteriële hersenvliesontsteking. Julie was amper 31 jaar jong, véél te jong dus. Bovendien was zij zwanger, ook hun ongeboren kindje overleed dus. Stefaan staat er sinds de dood van zijn vrouw alleen voor, hij heeft nog een dochtertje Mila die amper 2 jaar was toen zij afscheid nam van haar mama. “Ik vind het belangrijk aan Mila uit te leggen dat heel veel in het leven spel is. Dat mensen spelen, dat vind ik heel belangrijk. We hebben samen heel veel verbeelding. Over één ding spreken we geen verbeelding uit: over de dood van haar moeder. Omdat dat de harde realiteit is, omdat dat de grilligheid van de natuur is, omdat dat eerlijk moet verteld worden. Mama is geen sterretje, is niet het geval. Dat was mijn grootste zorg: ‘van het ziekenhuis naar mijn kind rijden om tegen mijn kind te zeggen dat haar grote god, haar grote heldin, haar alles zou verdwijnen voor de rest van haar leven.



Daar had ik het heel moeilijk mee. Ik zag enkel horrorbeelden. Een kind van bijna drie jaar dat elke nacht om haar mama roept: ‘Ik wil mama, mama, mama’. Ik zag alleen maar dat. Eerlijk, ik heb zelfs twee tellen in mijn hoofd gedacht toen ik onderweg was naar Mila om het te vertellen: ik ga het niet kunnen. Dat wordt afstaan. Twee tellen. En die gedachte was direct weg. Ik kom bij Mila. Snot, tranen. En ik heb de zinnen gezegd: mama gaat morgen dood, net zoals oma. En we gaan haar nooit meer terugzien. Ze zit wel in ons hart voor de rest van ons leven. “



Stefaan was elf jaar samen met Julie, zij was voor hem een echte mentor. “Alles wat ik deed, vertrok vanuit haar. Vanuit liefde voor haar, alles. We hebben er alles uitgehaald, wat we konden. Veel te kort, weliswaar. Julie is eenendertig jaar geworden, belachelijk. Maar we hebben alles uit het leven gehaald. We hebben niks laten liggen. Dat hebben we ook uitgesproken. Stel dat één van ons plotsklaps sterft. Dat zei ze ook, acht maanden voor ze stierf. Mijn moeder is toen gestorven. ‘Ik heb een geweldig leven gehad samen met jou en nu met Mila. Ik heb een geweldig leven’. Het zou alleen iets te kort zijn.

Ondanks het tragische gebeuren is Stefaan een man die positief in het leven staat. Hij zorgt voor zijn dochtertje Mila en daar heeft hij een goede band mee. “Ik leer heel veel van mijn dochter, vooral dat ik in het ‘hier en nu’ moet leven. Hoe zij naar de dingen kijkt, zo onbevangen, hoopvol, liefdevol, speels, …”



Het leven van Stefaan Degand is compleet veranderd. De gelukkige momenten zijn zeldzamer geworden. Toen Julie er was, was dat een constante in zijn leven, nu kent de factor geluk hoge pieken maar ook diepe dalen. “Een constante van gelukkig zijn en van kunnen genieten. Mijn genot is sinds de dood van Julie niet meer vol. Ik mis altijd wel iets. Maar ik heb een enorme deuk gekregen, maar ik sta nog altijd recht en daar ben ik wel blij om.”


Bio van Stefaan Degand

Meer Over:

Stefaan Degand