.
News Image

Stefaan Degand brengt hulde aan overleden vrouw

Julie was een kustalentje


De zomer zit er bijna op en dat betekent dat je op televisie weer wat vaste afspraken te zien krijgt. Die Huis bijvoorbeeld waarin dit seizoen Stefaan Degand één van de gasten is. Stefaan praat tijdens zijn aflevering openhartig over de dood van zijn vrouw Julie en hun ongeboren kindje.



Dit najaar kan je op Eén kijken naar een nieuw seizoen van Die Huis. Eric Goens maakte eerder dit jaar wellicht zijn laatste reeks met openhartige gesprekken met bekende Vlamingen vanuit Zuid-Afrika. Tijdens Plage Préférée op Radio 2 liet de programmamaker verstaan dat hij op zoek gaat naar een nieuwe adembenemende locatie voor een mogelijk volgend seizoen. Eric Goens is erin geslaagd om Stefaan Degand te overtuigen om de trip naar Die Huis te maken. De acteur praat tijdens de bewuste aflevering voor het eerst op televisie over zijn overleden vrouw. Ruim een jaar geleden overleed Julie aan de gevolgen van een bacteriële hersenvliesontsteking.



Terwijl Stefaan naar een trouwfoto van zijn vrouw kijkt, haalt hij herinneringen op aan zijn vrouw. “Mijn eerste serieuze zin tegen Julie was dertien jaar geleden “Zeg, als je mij een beetje te druk vindt, moet je het maar zeggen”, lacht Stefaan Degand in Die Huis. “En haar antwoord was: ‘waar heb jij het over?’ Geweldig, he!”. Stefaan Degand kan dan wel lachen, niet elke dag is een even goede dag. Het verdriet om zijn overleden vrouw en ongeboren kindje is er nog steeds. Logisch ook want het tragische verlies ligt nog maar een jaar achter hem. Tijdens de opnames van Die Huis was dat nog een hele tijd korter. “Ik zing nu een tweestemmig lied. En de tweede stem is verdriet. Soms krijgt die de eerste stem, soms gaat die ook terug liggen naar de tweede stem. Die zal er altijd zijn.” “Dat is nu éénmaal zo. Daar moet ik mee leven.“



“Ik zei altijd als Julie nog leefde: ik heb alleen jou en een goed bed nodig. Voor mijn slechte rug. Dat was ook zo. Maar… het is oké. Ik heb iedere dag gezegd dat ik haar graag zag. En omgekeerd ook. Ik was gek op haar. Zij was gek op mij. Wij waren gek op elkaar. Zoals haar moeder zei: ‘we were a match made in heaven’. Dat was echt zo. Ze kon heel goed kussen. Julie was een kustalentje. Ik ben hier voor Julie, ik ben hier niet voor mezelf. Als ode. Voor haar. Iedereen mag weten wat voor mooie madam Julie was.”



Stefan Degand zal later dit jaar de eerste zijn die in het nieuwe seizoen van Die Huis te zien zal zijn op Eén.


Bio van Stefaan Degand