.
News Image

Stany Crets vraagt meer menselijkheid na overlijden mama

"Ik wil een koffietafel, geen afscheid in kerk of aula".

Het zijn geen prettige tijden voor Stany Crets. De acteur en regisseur heeft zopas zijn moeder verloren. Zijn 85-jarige moeder overleed in volle coronacrisis en dat maakt één en ander nog erger. Ook al omdat er van écht afscheid nemen in deze tijden geen sprake is.

Op Facebook pleit Stany Crets voor een meer menselijk afscheid, want dit is het echt niet. Je zou denken dat na bijna 9 maanden coronacrisis menig politicus al ondervonden heeft dat een afscheid met pakweg 15 mensen en zonder koffietafel geen waardig afscheid is. “Afscheid kan je niet uitstellen. Het is nu of nooit. Eén keer. En dat afscheid wil je delen. Een huwelijk kan je uitstellen. Een verjaardag kan je later vieren. Een communiefeest haal je wel eens in… Maar een afscheid is nu of nooit”, schrijft Stany Crets op Facebook.
“Ik belde met de begrafenisondernemer vandaag. Vijftien mensen zijn toegelaten bij de viering. Vijftien mensen mogen mee naar het kerkhof. Allemaal binnen de gekende regels. Dat wist ik allemaal al langer, maar je wil graag horen of het misschien toch nét iets anders is. Of het misschien toch nét minder hard is dan je dacht. Wel, nee, zó hard is het”, beseft Stany Crets meer dan ooit.

Liefst van al wil de acteur voor zijn mama een afscheid met al wie haar lief was. “Lachen, eten, verhalen vertellen, drinken… Het verleden samen herbeleven én afsluiten. Afscheid nemen. Dát is het belangrijkste.” En dat doen de mensen bijna altijd op de koffietafel. En dat is het probleem: dat kan en mag niet!

“Nee, aan een warme koffietafel met pistolekes, kaas, hesp, koffie, pintjes… dáár neem je afscheid. Ook al is het maar met vijftien, ook al is het met social distancing, met mondmaskers, met heel de gruwelijke santeboetiek… Ik wil graag de dienst aan mij laten voorbijgaan in ruil voor de koffietafel. Ik wil met de vijftien uitverkorenen aan het graf van mijn moeder staan. En daarna samen eten en drinken. Volgens de regels.”

“Ik wil mijn laatste woorden aan mijn moeder dáár voordragen. Ik wil de laatste liedjes die ze graag hoorde dáár laten klinken. Ik wil een afscheid met mijn naasten. Lachen met nonkels. Wenen met tantes. Dát wil ik. En niet in een kerk of aula. Nee. Aan de koffietafel. En ik denk dat velen met mij dat ook willen én kunnen volgens de opgelegde regels”, weet Stany Crets.

De regisseur en acteur richt zich dan ook tot de dames en heren politici. “Laat ons even lachen, pistolekes eten, slappe koffie drinken en een paar pintjes… Het afscheid zou zoveel draaglijker en menselijker zijn. Beste beleidsmakers, als je wil dat we jullie vertrouwen, vertrouw ons dan ook af en toe. Laat ons niet los”, besluit Stany Crets.

Bio van Stany Crets

Meer Over:

Stany Crets