.
Sofie Lemaire
maandag 6 mei 2024

Sofie Lemaire: “Wisten jullie dat al over onze hoofdstad?”

Verbazingwekkend!

Sofie Lemaire heeft een eerste boek klaar ‘De Geschiedenis? Dat zijn wij!’. Daarin gaat ze op zoek naar antwoorden als ‘Hoe ontstond het cliché dat blondjes dom zijn’ of ‘Wie maakte de allereerste selfie’. Door het schrijven van het boek is Sofie heel wat te weten gekomen en heeft ze heel wat bijgeleerd.

“Wist je dat Brussel ooit de pornohoofdstad van Europa was? Vroeger werd de productie daarvan per land gereguleerd en door de strengere wetgeving in sommige landen verhuisden heeft filmmakers van dat genre naar een land waar de regels soepeler waren”, zegt Sofie in Primo.

Maar ze weet nog veel meer te vertellen wat we allemaal ongetwijfeld nog niet wisten. Ze had Brussel ooit een boekhandel die gespecialiseerd was in het uitgeven van erotische boeken.

“Die winkel heette Gay et doucé. De naam klinkt misschien als een alias met een knipoog, maar het waren de namen van Jules Gay en Henriette Doucé, de twee eigenaars. Ze publiceerden zo'n zestig titels op zes jaar tijd. Officieel dan toch, want daarnaast publiceerden ze minstens evenveel officieuze uitgaven. Clandestiene herdrukken van erotische klassiekers met prikkelende prenten bijvoorbeeld. Voor deze illustraties deden ze in 1881 beroep op Félicien Rops, een bekende Belgische kunstschilder.”

Bio van Sofie Lemaire

Meer Over:

Sofie Lemaire