.
News Image

Sofie kookt glutenvrij met Alex Callier

Hoe brengt Alex het er vanaf in de keuken?
De voorbije week bracht Sofie Dumont samen met Herbert Flack 219.208 kijkers op originele kookideeën, goed voor een marktaandeel van 24,2% (VVA 18-54, live+6). Deze week is Maaike nog aan de beurt, en vanaf maandag 29 september tot en met vrijdag 3 oktober focust Sofie op een speciaal doelpubliek: mensen met een glutenallergie. Ze kookt een hele week lang glutenvrij in De Keuken van Sofie met muzikant, componist en het brein achter Hooverphonic: Alex Callier.

Sofie neemt Alex mee naar zijn jeugd en al snel blijkt dat hij opgroeide in een familie met culinaire interesse. Het is voor Alex dan ook niet gemakkelijk om er één gerecht uit te kiezen, maar uiteindelijk gaat hij voor de Poulet Grand Mère. Op maandag 29 september maakt Sofie voor hem een heerlijke hoevekip met zilveruitjes, erwtjes en spek.

Op dinsdag 30 september hangt er weer een lichte spanning in de keuken omdat de gastvrouw moet koken met ingrediënten die haar gast niet lust. Het feit dat Alex Callier berucht is om zijn ongezouten mening, maakt het extra spannend. Hij moet helemaal niet weten van de aardesmaak van rode bieten en van zachte roomkazen. Daarom maakt Sofie een tartaar van rode biet, appel en ui, geserveerd met gerookte paling en een saus op basis van camembert en bieslook.

Op woensdag 1 oktober is het Sofie intussen duidelijk dat ze met een echte foodie te maken heeft die bijzonder gepassioneerd over eten praat. Voor Alex mag het af en toe wat chiquer zijn op het bord en dus maakt Sofie een glutenvrije pasta met bospaddenstoelen en een fijn stukje vlees van het Iberico-varken. Ze werkt het geheel af met zwarte truffel, een culinaire delicatesse. Het gerecht brengt Alex spontaan naar de culinaire zevende hemel.

Op donderdag 2 oktober zet Sofie de kookpotten klaar om een culinaire uitstap te maken. Alex koestert een mooie herinnering aan een verblijf aan het Como-meer in Italië waar hij een heerlijke steak met bonenragout at. Sofie toont met veel plezier hoe ze een sappige tournedos grilt met een fijn sneetje cheddarkaas als finishing touch. Ze maakt er een heerlijke ragout bij met rode bonen, paprika en ui. Wanneer Alex proeft, waant hij zich meteen aan het met zonovergoten Como-meer.

Op vrijdag 3 oktober mag Sofie een dessert op het bord van Alex toveren. De eigenzinnige muzikant is verzot op alle nagerechtjes waar rijst in zit. Speciaal voor hem reist Sofie opnieuw in de tijd voor een rijstdessert dat hij nog kent uit zijn jeugd: gebakken karamelrijst in de oven. Wanneer de rijstpap en karamel na een kort verblijf in de oven op het bord belanden, krijgt Sofie een spontane lofzang van Alex.

DE KEUKEN VAN SOFIE, ELKE WEEKDAG BIJ VTM om 18.05:

Op maandag 29/09: Op Grootmoeders wijze – Poulet Grand-Mère.
Op dinsdag 30/09: Lust ie ’t of lust ie ’t niet? – Tartaar van rode biet, gerookte paling en crème van camembert.
Op woensdag 01/10: Lievelingsgerecht - Glutenvrije spaghetti met truffel, bospaddenstoelen en secreto iberico.
Op donderdag 02/10: Op reis - Gegrilde tournedos met cheddar kaas en bonenragout.
Op vrijdag 03/10: Zoete zonde - Gebakken karamelrijst in de oven.