You are here

Slachtoffers Bart De Pauw in paniek

09/11/2018 07:51-

Hij vraagt inzage verzegelgde klachten. 

Het is vandaag dag op dag één jaar geleden dat er een bom ontplofte in showbizzland. Die avond zette Bart De Pauw een opvallende videoboodschap online waarin het einde van zijn samenwerking met de openbare omroep aankondigde. er waren namelijk klachten over hem gekomen omwille van grensoverschrijdend gedrag. De directie van VRT had inderdaad beslist om de samenwerking met presentator, acteur en regisseur Bart De Pauw stop te zetten. De VRT had over hem diverse meldingen van grensoverschrijdend gedrag gekregen waardoor het vertrouwen weg was.

Ondertussen zijn we één jaar verder en loopt het onderzoek naar deze zaak nog steeds. Maar opvallend, Bart De Pauw heeft een opvallende move geplaatst: hij wil de klachten die tegen hem geuit zijn bij de preventiedienst inkijken. Die klachten zitten in verzegelde enveloppen en liggen bij het parket. “Gevallen van grensoverschrijdend gedrag nemen we ernstig, en worden discreet en in vertrouwen behandeld. We geven geen details over de inhoud van de meldingen. Dit uit respect voor alle betrokkenen. We steunen mensen die te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag en moedigen hen aan om hiervan melding te doen bij onze preventie-adviseur", reageerde de woordvoerder van de VRT een jaar geleden.

Maar Bart De Pauw vraagt inzage van die stukken. Volgens Het Laatste Nieuws zou de advocaat van Bart De Pauw de vraag gemotiveerd hebben door te stellen dat de preventieadviseur van de VRT helemaal geen beroepsgeheim had. De VRT zou bij het oprichten van het meldpunt slordig geweest zijn door het meldpunt op te starten buiten de welzijnswet.

De VRT wil absoluut vermijden dat de enveloppen worden geopend. Op dat moment zouden De Pauw en zijn advocaat namelijk aan de weet komen wie er over de presentator is gaan klagen. Maar het zou mogelijke slachtoffers van andere zaken kunnen weerhouden om in de toekomst naar de preventiedienst te stappen. De vrouwen die zich onheus behandeld voelden door Bart De Pauw proberen al een jaar lang hun identiteit geheim te houden. De onderzoeksrechter in deze zaak heeft de VRT een tijdje geleden op de hoogte gebracht van het verzoek van De Pauw om de ontzegeling van de enveloppen te vragen. Het is nu aan de rechtbank om te oordelen of de enveloppen al dan niet geopend mogen worden. Die beslissing valt op 23 november aanstaande.

Het was vooral de bedoeling van de klagers om een signaal te geven richting De Pauw dat hij met deze praktijken moest stoppen. Zijn ontslag of een klacht tegen hem hebben zij nooit gewild. Eén van hen getuigde anoniem over de sms’jes die zij van Bart De Pauw gekregen zou hebben. “Wil je met me naar bed?” zou hij haar meermaals gestuurd hebben. Mogelijk wacht Bart De Pauw dus nog een rechtszaak en een straf, al dan niet voorwaardelijk. Maar het proces van Bart De Pauw is al voor een groot deel in de media gevoerd.

Meer nieuws over:

Bart De Pauw

Gerelateerde foto's:

BV-volleybalwedstrijd

Bart De Pauw - Antwerpen - 21/02/2015

Gerelateerde bio's: