.
Siska Schoeters
zondag 3 juli 2022

Siska Schoeters: “Er zijn zoveel getalenteerde vrouwen”

Ze maakt zich daar zorgen om

Er wordt gezegd dat er enkele schermgezichten van VRT elk jaar 500.000 euro verdienen. Zotte bedragen voor heel wat mensen. Andere schermgezichten verdienen tussen de 100.000 en 300.000 per jaar. Één van hen is presentatrice Siska Schoeters.

Dat er zo’n verschil is in bedragen, dat stoort haar niet meteen. Maar dat er van de 19 schermgezichten, slechts 4 vrouwen zijn en dat deze toch een pak minder verdienen dan de mannelijke schermgezichten, dat stoort haar wel.

“Ik verdien genoeg, ik kan mijn huis afbetalen en mijn kinderen komen niks tekort. Het gaat dan ook niet om mij. Het gaat over de loonkloof. Het is nog maar eens bewezen dat die in onze sector nog heel groot is en daar word ik verdrietig van”, bekent ze in Het Belang van Limburg.

Toen bekend raakte dat er 6 schermgezichten zoveel geld verdienden, was er een gevoel van opluchting bij Siska. Want zij voelde zich niet aangesproken. Nadien stuurde ze een printscreen van een artikel naar één van haar meest feministische vriendinnen.

“Ik schreef daarbij: What the fuck? Want als ik niet bij die zes grootste schermgezichten was, kon ik me niet voorstellen dat er een andere vrouw wel bij was. Ik kan mezelf wel inschatten. Ik heb toen naar mijn manager gebeld over mijn contract en vroeg me af of we te snel hadden getekend. Hij wist me gerust te stellen. Voor elk van die zes namen is er een uitleg. Het zijn terechte namen. Iedereen heeft zijn marktwaarde. Maar het gevoel bleef wel hangen dat er geen enkele vrouw bij was, ondanks dat er zoveel getalenteerde vrouwen zijn.”