You are here

Sha-Na stopt in 2013

23/04/2012 18:30-

Maar viert eerst toch 20-ste verjaardag met een nieuwe single!

Eind 1992 bestormt een nieuwe Vlaamse meidengroep de hitparade met “Fernando”, een vertaling van het gelijknamige nummer van Abba. Deze groep heet Sha-Na, en wordt gevormd door de goedogende meiden Marva Nielsen en Natascha Heylen. Deze laten met hun catchy liedjes en vrolijke dansjes een frisse wind waaien in het Vlaamse muzieklandschap. Ze hebben onmiddellijk het gehoopte succes met hun singles en brengen dan ook een eerste album uit, ”Hou van het leven” getiteld. Kort daarna vervangt het management het duo; Natascha wordt vervangen door Petra Lerutte, Marva in 1995 door Claudia Decaluwé. Claudia werd op 15e jarige leeftijd reeds ontdekt tijdens de Baccara Beker, bracht enkele solo singles uit en maakte furore met haar groep Blond begin jaren ‘90. Sha-na brak in deze bezetting echt door in Vlaanderen en werd een vaste waarde in Tien Om Te Zien. Ze scoorden in 1996 ook hun eerste nummer 1 hit met Eviva Espagna en tal van top 5 hits in het kielzog. Met hits als ‘De Orgelman’, ‘Hasta Manana’, ‘Geef je hart vannacht aan mij’ enerzijds en het verfrissende ‘Ademloos’, ‘Ik Geef Me Helemaal Aan Jou’, ‘Een Droom, Een Fantasie’ anderzijds, bouwen ze een indrukwekkend gekend repertoire uit en toerden ze door heel Vlaanderen tot in alle uithoeken van het land. We beleefden dé glorieperiode van Tien Om Te Zien en het Nederlandstalige (Vlaamse) lied en Sha-na behoorde in het beperkte lijstje met een boordevolle agenda, door het publiek geliefde en beminde artiesten met waanzinnige verkoopcijfers.

Aan alle mooie verhalen komt een eind… Door meningsverschillen met het toenmalige management stapte Petra uit de groep. Claudia deed nog even verder met een nieuwe collega, Nathalie en scoren matig. De groep sterft na het vertrek van Claudia in 2000 een stille dood. Deze laatste richt samen met partner Gunter Van Campenhout (Mama’s Jasje) het duo Spark op. Met hun deelname aan Eurosong 2002 en aanstekelijke Engelstalige poprockrepertoire in productie van Jean Blaute lijkt de toon voor hen alvast gezet. Zij scoren enkele geweldige radiohits en treden nog sporadisch op. Petra bracht nog een solosingle uit, maar hield het toen ze zwanger werd voor bekeken en bouwde een carrière uit in de provinciale organisatie van Miss Belgie.

In 2011, 12 jaar later is het eindelijk zo ver!

Sha-Na, het succesvolle duo met Claudia en Petra is terug! Er gaat niets boven nostalgie en authenticiteit. Na maanden voorbereiding staan ze er weer met al hun hits én een nieuwe single, Ladies Night in januari 2011 die de 2e plaats bereikte in de Vlaamse top 10 en wekenlang top 3 notering in Ultratop – een tweede single ‘Rio De Janeiro’ (5e plaats) bevestigde het succes met een overdrukke zomer. Media, collega’s en organisatoren zijn lovend; de Sha-Na van nu is een geëvolueerder, rijper, stijlvoller, kortom een verbeterde versie van het origineel!

In 2012 viert Sha-Na haar 20-jarig bestaan. Claudia en Petra hebben besloten er nog een jaartje bij te doen en zetten met een nieuwe single ‘Een beetje van dit’ het jubileumjaar feestelijk in. Tevens wordt aangekondigd dat in 2013 Sha-Na er definitief mee stopt.

Tags: