.
Sasha & Davy, Sasha Rosen, Davy Gilles
zondag 13 januari 2019

Sasha & Davy reageren op de kritiek

Kritiek op doortocht in Groeten uit...

Na Koen Wauters stond donderdagavond het gezin van Davy Gilles centraal in het VTM-programma ‘Groeten Uit’. Het was de eerste keer dat de Romeo-zanger met zijn vrouw Sasha en al zijn kinderen te zien was in het openbaar. Sasha en Davy, die ook een zangduo zijn, werden teruggeflitst naar 1988. Het koppel kreeg ook het verrassende bezoek van voetballers Leo Van der Elst en Piet Den Boer. De uitzending was, ondanks de hevige concurrentie met de start van de VIER-serie ‘De Dag’ - opnieuw goed voor meer dan 600.000 kijkers en een plek in de top-10. Spraakmakend was de passage waarin het gezin rondreed in een Toyota Celica, met de vier kinderen op de achterbank. Het Agentschap Wegen en Verkeer reageerde en maakte het koppel en de programmamakers erop attent dat je sinds 1991 niet meer op de openbare weg mag rijden zonder dat alle passagiers een gordel dragen. Bovendien mogen er ook niet meer mensen plaatsnemen in een wagen dan dat er gordels beschikbaar zijn. Het koppel reageerde vrijdag op hun Facebookpagina met een sterke, begrijpbare reactie. Wij weten dat Sasha & Davy geëngageerde mensen zijn. Een paar jaar geleden kwam Davy er nog tussen toen een vader zijn kind verbaal was aan het uitschelden. Het incident gebeurde op het strand. De zanger nam een risico, want hij sprak de boze vader aan en wees hem op zijn ouderlijke verplichtingen. Ook in het verkeer gaat het koppel voor hoffelijk en promoten ze de gedachte van rijden zonder alcohol.

Hierbij nog de reactie van Sasha & Davy naar aanleiding van het incident in het VTM-programma ‘Groeten Uit’. Vrijdag kon je kijken hoe Sasha en ik samen met al m’n kinderen teruggeflitst werden naar 1988, het jaar waarin ik 12 was.
Een heel weekend lang konden we genieten van al het moois dat 1988 te bieden had. De muziek, de gezelligheid, de sfeer, en de mooie familiemomenten samen. Anderzijds hebben we ons ook verbaasd over dingen die in 1988 vanzelfsprekend waren, maar we sindsdien toch uit geleerd hebben. Dokters in populaire reeksen als Medisch Centrum West die open en bloot een sigaret opsteken op televisie. Veilig vrijen was nog geen evidentie. Zo moest correct condoomgebruik nog gestaafd worden door de openbare omroep die daarvoor alle bezemstelen uit de kast haalde.

Op modegebied durf ik te zeggen dat we er sinds 1988 ook op zijn vooruit gegaan. En misschien het belangrijkste van al, aan verkeersveiligheid werd nog veel te weinig aandacht besteed. Zo merkten enkele oplettende kijkers op dat niet al onze kinderen een gordel droegen op de achterbank.

In hun streven naar authenticiteit zorgen de makers van dit programma voor een uitzonderlijke throwback. Letterlijk elk detail klopt, je waant je een weekend lang écht terug in 1988. En daar horen ook oldtimers bij, die niet altijd over de Veiligheidsvoorzieningen beschikken van hedendaagse wagens. De rit in de oldtimer was begeleid, over een korte afstand. Waar iedereen voortdurend waakte over onze veiligheid. Maar uiteraard wil ik benadrukken dat wij met z’n allen in het gezin streng waken over de verkeersveiligheid. 'Gordels aan’, dat is het eerste wat we aan de start van elke rit vragen. En wat ik graag aan ieder van jullie wil vragen wanneer je de baan op gaat.
Ik ben dankbaar voor het warm bad van nostalgie waarin de makers van Groeten Uit ons een weekend in hebben ondergedompeld. Het was een unieke ervaring waar we veel uit hebben geleerd.

Vele veilige groeten uit 1988 én uit 2019.
Sasha & Davy

Bio van Davy Gilles en Sasha Rosen