You are here

Sarah Bettens wordt Sam Bettens

18/05/2019 06:56-

Zangeres wil man worden.

Na de transitie van Bo Van Spilbeeck is er nu een andere bekendheid die een geslachtswijziging wil doorvoeren: Sarah Bettens. In De Standaard van zaterdag vertelt de zangeres dat zij sinds een maand hormonen aan het nemen is. Als alles meezit, is Sam Bettens binnenkort een feit. Sarah Bettens van K’s Choice worstelt haar leven lang al met het feit dat zij als een vrouw geboren werd. “Als kind had ik wel vaak het gevoel dat ik meer jongen dan meisje was, maar uiteindelijk hebben veel lesbische vrouwen dat. Jongenskleren willen aantrekken, proberen rechtstaand te plassen … “, vertelt Sarah deze week in De Standaard. De zangeres had als kind al het gevoel dat zij een jongen wou worden en dat gevoel is jaren later concreter dan ooit aan het worden. Haar vader, die kinderarts is, kreeg al snel een niet ongewone vraag voorgeschoteld: “Als kind vroeg ik aan mijn vader of ik mee naar het ziekenhuis mocht om er een flupke aan te zetten, en was ik heel teleurgesteld toen dat niet bleek te kunnen. Eigenlijk wilde ik zoals mijn broers zijn. Ik was ervan overtuigd dat ik nooit borsten zou krijgen en ik was ontgoocheld toen ze er kwamen”, vertelt Sarah in de weekendkrant.

Haar hele leven lang worstelt Sarah met het gevoel dat zij een man wil zijn, maar om de één of andere reden trouwde zij op haar 21ste met de Amerikaan David. “We hadden een harmonieus huwelijk, bijna te harmonieus. We leefden samen als vrienden, zonder de passie die ik later met Stef beleefde, zonder de drang om constant bij elkaar te zijn. Ik probeerde mij soms vrouwelijker te kleden en te gedragen, met lang blond haar en af en toe een jurkje. Ik droeg beha's met wat vulling, zodat mensen mij niet met “mijnheer” zouden aanspreken, wat gênant was voor David”, lezen we in De Standaard.

Vandaag komt Sarah Bettens met haar verhaal naar buiten, in haar hoofd is zij echter al jaren bezig met het worden van een man. “Ik winkelde al jaren niet meer op de vrouwenafdeling, mijn haar werd altijd maar korter en mannelijker, ik ging van ­gewone beha's over op sportbeha's en daarna op van die binding bras die je nog platter maken. Ik merkte dat ik die ook 's nachts begon aan te trekken, omdat ik niet meer kon verdragen om langs de spiegel te lopen en te zien dat ik borsten had. Er was dus duidelijk al iets bezig.”

Sarah Bettens is al jaren samen met een vrouw, Stef. Zij schrok niet toen haar vrouw toegaf dat zij een man wou worden, al waren er bij haar ook wel twijfels. Maar die twijfels zijn nu volledig weg en nu steunt zij Sarah in het proces om een man te worden. Heel de familie werd ingelicht, ook de ouders natuurlijk. “Ze reageerden heel lief en niet kwaad, maar wel bezorgd, vooral over de vraag of ik voor de rest van mijn leven medicijnen zou moeten slikken en allerlei dingen met mijn lichaam ging doen. Maar ze deden heel hard hun best om het allemaal te verwerken.”

Sarah Bettens zit aan de hormonen, een maand ondertussen. De volgende maanden zal er één en ander veranderen, niet in het minst haar stem. “Ik ben met een lage dosis hormonen begonnen, om de overgang geleidelijker te maken dan bij de meeste mensen gebruikelijk is. Puur om te kunnen zien wat er zal veranderen aan mijn stembanden.” Sarah beseft dat zij als Sam bepaalde nummers van K’s Choice mogelijk niet meer zal kunnen zingen, daar moet rekening mee gehouden worden. Maar voor alles is er een oplossing, zoveel is zeker?

Het volledige interview lees je dit weekend in De Standaard, een echte aanrader.

Meer nieuws over:

Sam Bettens, K's Choice

Gerelateerde foto's:

Op Labadoux

K's Choice - Ingelmunster - 03/05/2019

2 Meisjes Op Het Strand

K's Choice - Oostende - 08/08/2017

Pop Up Live

K's Choice - Mol - 05/08/2015

Marktrock 2011

K's Choice - Leuven - 13/08/2011

Mia's 2010

K's Choice - Vilvoorde - 07/01/2011

Peter Live

K's Choice - Vilvoorde - 05/11/2010

Lotto Arena

K's Choice - Antwerpen - 23/04/2010

Peter Live

Sam Bettens - Vilvoorde - 09/10/2009

Urbanus Vobiscum

Sam Bettens - Antwerpen - 14/12/2007

Suikerrock

Sam Bettens - Tienen - 27/07/2007

Gerelateerde bio's: