.
Sam De Bruyn
dinsdag 18 september 2018

Sam De Bruyn: “ik had donkere gedachten”

Sam De Bruyn zat héél diep als puber.


Sam De Bruyn kennen we vooral als vrolijke radiopresentator, maar naar aanleiding van Rode Neuzen Dag spreekt de presentator openhartig over een heel donkere periode in zijn leven. Sam De Bruyn had alles om perfect gelukkig te zijn: goeie punten op school, veel vrienden, succes bij de meisjes. “Dat ik ook op jongens viel, daar heb ik nooit mee geworsteld,” vertelt De Bruyn in Dag Allemaal. Toch sloeg plots het noodlot toe…

Sam De Bruyn is ondertussen 31 jaar maar dat hij zich wilde inzetten voor Rode Neuzen Dag waarbij ditmaal de mentale gezondheid van jongeren op school centraal staat stond buiten kijf. Als puber heeft hij immers héél diep gezeten. Achteraf bekeken kan het banaal lijken, maar toen Sams grote puberliefde hem liet zitten, stortte zijn wereld in. Alles verliep altijd op wieltjes voor Sam en niemand had hem leren omgaan met tegenslagen, die nu eenmaal deel uitmaken van het leven. Hij beleefde een heel donkere periode…

“Ik voelde mij zó eenzaam op school, niemand begreep mij.” De uitspraak van de radiopresentator zal heel herkenbaar klinken voor heel wat jongeren. Daarom is hij ook de geknipte ambassadeur voor de derde Rode Neuzen Dag. Uiteindelijk was het een leerkracht die Sam De Bruyn weer overeind hielp. “Plots voelde ik me nergens meer echt thuis. Ik had het gevoel dat iedereen op een andere golflengte zat,” getuigt Sam De Bruyn in Dag Allemaal. “Soms kan het zo bewolkt zijn in je hoofd, dat al het positieve verdwenen lijkt.” Uiteindelijk was het zijn juf wiskunde Frieda Delannoy die hem de hand reikte. “Zij leek de eerste en enige persoon die doorhad dat ik me werkelijk “kut” voelde,” aldus Sam De Bruyn in Dag Allemaal.

Ze reikte hem de hand en vertelde Sam heel zacht en vriendelijk dat er precies van alles gaande was in zijn hoofd. Stuur me gerust een mailtje als ik met iets kan helpen, vertrouwde ze hem toe. Na enkele mails ontstond er een vertrouwensband en besefte Sam De Bruyn dat hij er dan toch niet helemaal alleen voor stond. Sam is dan ook erg dankbaar dat hij op een warme school zat en dat er iemand doorhand dat hij in de knoop lag met zichzelf. Als puber was het immers ondenkbaar om met dergelijke problemen aan te kloppen bij zijn ouders. Sam De Bruyn heeft dan ook een wijze raad voor leerkrachten.

Sam De Bruyn vindt het vanuit opvoedkundig standpunt belangrijk dat jongeren weerbaar gemaakt worden. Want iederéén komt tegenslagent tegen in het leven. Maar Sam wil nog een andere belangrijke tip meegeven aan het onderwijzend personeel. Besef hoe waardevol je bent voor die “etters van kinderen” die je elke dag het bloed van onder de nagels halen, richt Sam De Bruyn zich tot onze leerkrachten in Dag Allemaal.

Bio van Sam De Bruyn

Meer Over:

Sam De Bruyn