.
Sabien Tiels
zaterdag 12 juni 2021

Sabien Tiels: 'Songs schrijven blijft boeiend'

En daar is zij een krak in.

Deze week schuift Sabien Tiels maar liefst voor de vierde maal mee aan tafel, weliswaar dit keer aan een virtuele tafel, niet om te eten maar om samen met een puike selectie aan buitenlandse schrijvers samen songs te schrijven. Sabien is en blijft een uitstekende en uitzonderlijk begaafde zangeres maar sinds een paar jaar doet ze ook meer en meer van zich spreken als componiste (en tekstschrijfster) van songs allerhande.

Ze deed voor het eerst mee aan het songschrijfkamp, want zo heten die evenementen, Song City, in 2017. Ze leerde er haar nieuwe manager kennen en stal de show op het afsluitende live-concert in een duet met Peter Kingsbery van Cock Robin. Sabien schreef die week onder meer de song ‘Hier en nu’, een Top20-hit voor Sabien en dat was toen alweer een tijdje geleden.

De clip die voor de song werd ingeblikt haalde de 23e plaats in de MENT Top 800, de lijst van meest gedraaide clips op MENT TV in de eerste 8 jaar van hun bestaan.

In 2018 deed ze enthousiast mee aan een nieuwe editie van Song City en schreef daar toen onder meer ‘Maskerloos’, samen met Marcel de Groot (zoon van Boudewijn) en ‘Dans’, haar latere zomerhit die ook werd bekroond met de Sabam/Vlapo-trofee voor ‘Beste Originele Song van 2019’. Haar mede-schrijver Paul Drew werd uiteindelijk de producer van het merendeel van de songs die op Sabien’s album ‘Licht’ zouden terecht komen. Ze schreef dat jaar ook nog songs samen met Barbara Gogan van The Passions en de legendarische Amerikaan Elliott Murphy, die eerder al samenwerkte met onder meer Bruce Springsteen, Billy Joel en Phil Collins.

Een derde songschrijfkamp kwam er voor Sabien in november 2020, in volle coronatijd. Het Franse Sacem (de Sabam van onze zuiderburen) organiseerde het kamp samen met de Engelse uitgeverij DWB. Sabien schreef er de song ‘Hoop’, samen met de Parijzenaar Emil Leplay en de Londenaar David Simon. ‘Hoop’ werd alweer een top 10-hit voor Sabien Tiels. Een andere song schreef ze met John-Emil Johansson uit Zweden, een song die later nog een single zou kunnen worden. Met François Welgryn uit Frankrijk schreef en zong ze haar eerste Franstalige song. François schreef al eerder songs voor onder meer Noa, David en Johnny Hallyday, Garou en Celine Dion. Geen kleine jongen dus.

Nu woensdag start voor de 5e maal Song City, zij het ook dit keer voor het eerst virtueel, via Zoom- en andere meetings die de thuiswerkers onder u inmiddels kennen. Andermaal wisten de organisatoren, Cricket Hill Music en DWB, een kruim aan topschrijvers bij elkaar te krijgen, onder meer een vroegere winnares van het Eurovisie Songfestival. Sabien Tiels werd ook dit keer geselecteerd en kijkt al reikhalzend uit naar drie vermoeiende maar ongetwijfeld ook zeer bevredigende creatieve dagen. Wij kunnen er straks als luisteraar vrijwel zeker mee van genieten.

Bio van Sabien Tiels

Meer Over:

Sabien Tiels