.
News Image

Sabam betaalt 115 miljoen aan haar auteurs, componisten en uitgevers

De muziekwereld krijgt het grootste stuk van de taart.
In 2018 verdeelde Sabam € 114,9 miljoen aan auteurs, componisten en uitgevers. Dat maakte de auteursvereniging maandag bekend tijdens de jaarlijkse algemene vergadering van haar vennoten. Dat zijn de 41.828 auteurs, scenaristen, regisseurs, componisten, theatermakers, uitgevers, enz. die allen aandeelhouders zijn van de vereniging. Ruim 70% ontving het afgelopen jaar auteursrechten. Sabam verdeelt maandelijks geld aan rechthebbenden in binnen- en buitenland.

Een totaalbedrag van meer dan € 92 miljoen is bestemd voor auteurs, componisten en uitgevers van muziek. Sabam verdeelt ook auteursrechten voor het gebruik van audiovisuele werken (€ 12,9 miljoen), theater en dans (€ 3,3 miljoen), literaire werken (€ 2,3 miljoen), visuele kunsten (€ 1,9 miljoen) en aan naburige rechthebbenden (€ 2,4 miljoen).

Niet alle rechten blijven binnen onze grenzen. Ook buitenlandse rechthebbenden rekenen voor het gebruik van hun werken in België op een vergoeding. Sabam beheert hun rechten op basis van vertegenwoordigingsovereenkomsten die ze sluit met auteursverenigingen overal in de wereld. Vorig jaar ging € 43,2 miljoen naar het buitenland. Omgekeerd ontvangen auteurs in België ook een vergoeding voor het gebruik van hun werken in het buitenland. In 2018 goed voor een bedrag van € 9,5 miljoen. Dit is een stijging van 11%.