.
News Image

Rudi Vranckx te gast bij Thomas Vanderveken

Mooie momenten in 'Alleen Elvis Blijft Bestaan'.

Zaterdag ontvangt Thomas Vanderveken in Alleen Elvis VRT-journalist en oorlogsverslaggever Rudi Vranckx. De Golfoorlog, grote conflicten in het Midden-Oosten, de Arabische Lente: hij wil er bij zijn, met zijn eigen ogen zien wat er gebeurt. En, als het even kan, de wereld begrijpen. Die kennis wil hij zaterdag met de kijkers van Alleen Elvis delen. En dat is dezer dagen meer dan ooit nodig.

Italië, waar Rudi vaak verblijft, kan niet ontbreken in zijn negen ultieme beeldfragmenten. Bruce Springsteen mag het beste van zichzelf geven, net als de legendarische bokser Muhammad Ali. Rudi keert terug naar Roemenië, en kiest ook een fragment uit één van de meest pakkende oorlogsfilms die ooit werd gemaakt, “Apocalypse Now” van Francis Ford Coppola.

In Alleen Elvis op zaterdag 28 november om 21.25 u. op Canvas en canvas.be.

Op zijn Twitter-account noemt Rudi Vranckx zichzelf een “conflictjournalist”. Zijn ervaringen vertaalt hij in live-verslagen voor Het Journaal, getuigenissen in actuaprogramma’s, reportages, documentairereeksen en verschillende boeken. In zijn meest recente boek, “Oorlog om de geesten”, tekent hij de toekomst van onze mondiale samenleving, waarin oorlogen niet langer uitgevochten worden tegen een zichtbare vijand.

Rudi wordt geboren in Leuven en groeit op als enig kind. Na zijn studies geschiedenis gaat hij aan de slag als onderzoeker bij de KULeuven. Zijn grote droom blijft journalistiek. Niet om brave verslagjes over de zoveelste file op de Brusselse ring te maken, maar om sterke reportages te brengen die een verschil maken. In 1988 gaat hij aan de slag bij de toenmalige BRT, en al na een jaar mag hij naar Roemenië. De situatie ter plaatse is veel gevaarlijker dan gedacht en Rudi ziet voor het eerst hoe iemand werd doodgeschoten. Een introductie die veel mensen zou afschrikken, maar meer dan twintig jaar later gaat hij nog altijd onvermoeid door.

Vooral de laatste vijftien jaar waren professioneel bijzonder heftig. Zijn hoofd weer tot rust laten komen doet Rudi het liefst in Italië, in een dorpje met 17.000 inwoners. Hij kocht er jaren geleden een huis en heeft er een eigen wijngaard.

Rudi is ook het gezicht van het Canvas-programma dat zijn familienaam draagt: Vranckx. Daarvoor moedigt hij ook jonge reporters – de zogenaamde Nomaden – aan om de wereld in te trekken en verhalen te sprokkelen. De opvolging is verzekerd.

Zaterdag 28 november om 21.25 u. op Canvas

Download onze app voor iOS of Android

Bio van Rudi Vranckx en Thomas Vanderveken