.
Rent
zaterdag 28 augustus 2021

Ruben Van Keer en Pieter Jan De Paepe spelen de hoofdrollen in ‘RENT’

Al dit najaar in de zaal.

Met voormalig ‘Thuis’-acteur Pieter Jan De Paepe, ‘Mozart!’-rockstar Ruben Van Keer en musicalbeloftes Lien Van den Bossche en Stijn Proesmans, is de hoofdcast van ‘RENT’ nagenoeg compleet. Daarnaast zorgen o.a. Saïn Vantomme, Lyssa Tejero en Kenny Verelst voor de verdere aanvulling. Hiermee krijgt de rockmusical, die in 1996 op Broadway in première ging, eindelijk ook een Vlaamse versie. Pas in het voorjaar starten de voorstellingen voor het grote publiek, maar vanaf 29 oktober 2021 kan je in De Blikfabriek van Hoboken (Antwerpen) al een exclusieve preview meepakken. Info en tickets vind je op deepbridge.be Wees snel, want het aantal voorstellingen en tickets zijn beperkt.

Het thema en de achtergrond van de rockmusical ‘RENT’, geïnspireerd op Puccini’s ‘La Boheme’ is vandaag nog steeds brandend actueel. De voorstellingen beginnen met de profetische woorden: “How do you document real life, when real life is getting more like fiction every day”.

“Toen 'RENT' voor het eerst werd opgevoerd, was het het kind van zijn tijd. De jaren negentig, aids én zijn plaats, New York. Zeer actueel en vinger aan de pols. Aids werd bedwongen en het leven kabbelde verder. 'RENT' leek in mijn ogen lange tijd gedateerd, een museumstuk dat niet écht meer zou kunnen raken. En toen kwamen er andere tijden, de wegwijzers in de maatschappij werden abrupt weggehaald en verwarring was troef. Jonge mensen verdwaalden in ethische codes die razendsnel veranderen en een virus gooide roet in het eten. Wat even gedateerd leek, was plots weer brandend aanwezig. Het stuk gaat niet meer over aids in het bijzonder, maar over elke hindernis die op ons pad komt, hetzij persoonlijk, hetzij professioneel, hetzij op wereldschaal. Hoe verzetten we ons tegen alle negatieve elementen die ons leven dreigen over te nemen? Hoe leven we verder? Hoe creëren we onze nieuwe hoop? Hoe houden we het hoofd boven water vooraleer we verdrinken in de golven van verdwazing, verwarring en onwetendheid? Het is een hoopvol stuk over kracht putten uit onszelf in bizarre, barre tijden. Ik denk en hoop dat het een heel persoonlijke reis wordt met creatives, cast én publiek.", zegt regisseur-scenarist Stany Crets, die voor de Vlaamse versie van ‘RENT’ opnieuw een beroep doet op een cast die bestaat uit de perfecte mix van jong, opkomende talent en ervaren musicalacteurs.

“RENT' is zo’n voorstelling die iedereen graag wil spelen, maar we zijn met een wit blad begonnen aan de audities. Het niveau van de auditanten lag bijzonder hoog, we hebben ongelooflijk veel goeie mensen moeten ontgoochelen. Het resultaat is een mix van heel straf jong talent en een aantal ervaren topnamen. Eind oktober spelen we een beperkt aantal previews, maar – vergis je niet – die voorstellingen zullen al meer dan volwaardig zijn. We willen iets maken dat behoorlijk experimenteel is en dus hebben we de tijd nodig om dat te ontwikkelen en te testen. Ons eerste publiek zal een deel van het maakproces worden", klinkt het bij Deep Bridge.

Pieter Jan De Paepe, die in ‘Thuis’ nog de slechterik speelde, geeft in ‘RENT’ gestalte aan Tom Collins. Als frontman-zanger bij zijn eigen Deep Purple-coverband Mads in Purple, heeft hij heel wat ervaring opgedaan. Met zijn krachtige stem sloeg hij iedereen met verbazing toen hij een glansrijke ‘Jezus’ vertolkte in ‘De Passie’. Nog zo’n klasbak is Ruben Van Keer die in ‘RENT’ de rol van Roger Davis neerzet. Ruben studeerde in Londen, speelde op West End en had de hoofdrol in de gelauwerde en succesvolle Meat Loaf-musical ‘Bat Out of Hell’. Met zijn schitterende hoofdrol in de gelijknamige rockmusical ‘Mozart’ brak hij ook bij ons door bij het grote publiek. Na stages en doortochten in o.a. ‘My Fair Lady’ en ‘The Christmas Show’, speelt musicalbelofte Stijn Proesmans in ‘RENT’ de dragende rol van Mark Cohen. De veelzijdige acteur en zanger, die nog maar pas afstudeerde aan de Musical-opleiding aan het Conservatorium van Brussel, heeft inmiddels voldoende ervaring, waardoor hij de druk die deze voorstelling met zich meebrengt weet af te houden. Dat geldt ook voor Lien Van den Bossche die de rol van Mimi Marquez invult. De laatstejaarsstudente van de Erasmus Hogeschool speelde al de hoofdrollen in o.a. ‘Magdalena’, ‘She Loves Me’ en ‘Sweet Charity’. Lyssa Tejero (‘The Heights’, ‘Dogfight’, ‘Nine) en Saïn Vantomme (‘Rocky Horror Show’, ‘Chicago’) spelen in ‘RENT’ respectievelijk Maureen Johnson en Joanne Jefferson. Ook vaste waarde Kenny Verelst (‘MAMMA MIA!) werkt mee aan ‘RENT’, waar hij de rol neerzet van Benjamin Coffin III.

Verhaal
‘RENT’ vertelt het verhaal van een creatieve vriendengroep, die worstelt met het najagen van hun dromen, in een wereld van grote sociale en politieke onrust, die gedomineerd wordt door een virus dat veel levens eist. Deze omstandigheden, geldgebrek en druggebruik, dagen hen fysiek en mentaal uit. Hun positieve ingesteldheid zorgt er echter voor dat ze hun problemen onder ogen zien en erachter komen wat echt belangrijk is voor hen.
‘RENT’ werd in 1996 maar liefst tien keer genomineerd voor een Tony Award. De musical won er vier, waaronder die voor ‘Beste Musical’, ‘Beste Musical Script’, ‘Beste Originele Score’ en ‘Beste Acteur in een Bijrol’.

De rockmusical ‘RENT’, met o.a. Pieter Jan De Paepe, Ruben Van Keer, Stijn Proesmans, Lien Van den Bossche, Lyssa Tejero, Saïn Vantomme en Kenny Verelst speelt vanaf 29 oktober 2021 in De Blikfabriek (Hoboken) een beperkt aantal previews voor een gelimiteerd publiek. Tickets vanaf 34 euro. Voor meer info en reservaties: deepbridge.be


Bio van Pieter Jan De Paepe

Meer Over:

Pieter Jan De Paepe