.
News Image

Proces zaak Guy Van Sande uitgesteld wegens...geen rechters

Justitie heeft niet voldoende rechters, zaak uitgesteld.


Enkele dagen voor het proces tegen Guy Van Sande zou starten, maakt Het Laatste Nieuws bekend dat het proces niet kan starten. De reden? Er zijn te weinig rechters beschikbaar. De slachtoffers in deze zaak reageren vol ongeloof.

Dat justitie de afgelopen weken, maanden en jaren op een negatieve manier in het nieuws is gekomen, dat is een feit. Eén week voor de verkiezingen is nog maar eens duidelijk dat het gerecht onderbemand is. Alle betrokken partijen zouden via een mail op de hoogte gebracht worden. In plaats van op woensdag 22 mei zal het proces op woensdag 12 juni aanstaande starten, tenminste als er niets fout loopt. Het is trouwens niet de eerste keer dat er in Veurne een zaak moet uitgesteld worden.

Volgens Iris Exelmans, de advocate van de vader en grootouders van de stiefdochter van Guy Van Sande begrijpen haar cliënten niet dat het gerecht zich niet aan de afspraak weet te houden. Het gaat hier over mensen, hè. Die moeten zich bij elke stap in de procedure opnieuw opladen en willen zo snel mogelijk weten waar ze aan toe zijn, lezen we in Het Laatste Nieuws. De advocate verdedigt in de krant de magistraten, zij zouden op hun tandvlees zitten. Het is zo belangrijk dat het gerecht degelijk en snel werk levert. Maar in België slagen we daar nog altijd niet in. Terwijl dit nochtans in het belang is van slachtoffer én dader, vertelt zij in Het Laatste Nieuws.



Ook Sven Mary, de advocaat van Guy Van Sande, betreurt dat de rechtszaak drie weken later van start gaat. Dit is ook bijzonder vervelend voor mijn cliënt. Hij weet dat het een zwaar gemediatiseerd proces wordt en beseft dat hij veel bagger over zich heen zal krijgen, maar hij had zich nu psychologisch voorbereid op die eerste procesdag. Van Sande is geen vragende partij om dit altijd maar uit te stellen. Het gaat dan ook over zijn toekomst, reageert Mary in Het Laatste Nieuws. Volgens Mary zijn er gewoon te weinig magistraten, de enige schuldige is de politiek die alsmaar minder werkingsmiddelen geeft aan het gerecht. Beste voorbeeld om dit te illustreren is de dood van Julie Van Espen, ook daar waren er niet voldoende rechters om de zaak van Steve Bakelmans sneller te behandelen.

Iedereen zal op woensdag 12 juni op post zijn, liefst van al ziet advocate Iris Exelmans nog voor 1 juli een uitspraak vallen. Of de rechtbank zo snel zal beslissen is nog maar de vraag. Wordt zonder twijfel vervolgd.


Bio van Guy Van Sande

Meer Over:

Guy Van Sande