.
Bake Off Vlaanderen
zaterdag 7 mei 2022

Probleem bij Bake Off Vlaanderen: deze kandidaten doen beter niet mee

"Ze belanden in een soort hyperfocus"

Als je je als kandidaat opgeeft om deel te nemen aan een televisieprogramma, moet je tegenwoordig sterk in je schoenen staan. De reacties die deelnemers online krijgen, kunnen hen soms in hun privéleven parten spelen. Daarom huren programmamakers steeds vaker psychologen in. Sarah Van Pelt is zo'n 'programmapsychologe'. Ze laat in Humo haar licht schijnen op de gang van zaken.

Zo werkte ze reeds mee aan de vorige edities van 'Bake Off Vlaanderen' om kandidaten te begeleiden. “Het wordt allemaal een beetje onderschat. Tv-kijkend Vlaanderen ziet mensen taarten bakken in een leuke setting. Maar voor die deelnemers is dat het summum. Velen van hen zien hun grote droom werkelijkheid worden”, aldus Sarah.

“Eigenlijk is er weinig verschil tussen de kandidaten van pakweg 'De mol' en die van 'Bake Off Vlaanderen'. Ze willen allemaal de beste zijn. Daardoor belanden ze in een soort hyperfocus waardoor ze niet langer in staat zijn om uit te zoomen en de dingen te relativeren”, zegt ze.

Kandidaten worden voor hun deelname ook steeds door haar gescreend. “Dan raad ik deelnemers altijd aan om kritiek niet persoonlijk te nemen. Dat doe je beter niet”, besluit ze.