.
News Image

Prinsessia-actrice: “ik heb het overlijden van Désirée Viola nog niet verwerkt”

Désirée Viola laat nog steeds een leemte achter.


Helle Vanderheyden zien we op televisie vooral aan het werk als Martha in De Kotmadam, maar nu de serie z’n laatste jaargang ingaat is het sprookje voor Helle over en uit. Maar bang voor een zwart gat is ze allerminst. Helle blikt ook nog één keer terug op het tragische overlijden van haar vriendin Désiré Viola…



Helle Vanderheyden duikt immers naast De Kotmadam ook wel op in andere projecten. Zo was ze te zien als prinses Iris in Prinsessia, zingt ze samen met Isabelle A en Ianthe Tavernier in de coverband ‘Les Copines’ en kruipt ze in de huid van Assepoester in de gelijknamige sprookjesmusical. Maar een prinses zonder mening, dat is Helle allerminst. “Dat mannen meer verdienen en minder snel afgeschreven worden, stoot me tegen de borst,” vertelt Helle Vanderheyden in Story. Assepoester laat zich vaak doen, maar zo zit Helle zelf helemaal niet in elkaar. Toch was Assepoester altijd al Helles favoriete sprookje. “Omdat Assepoester als gewoon meisje toch een prins kan strikken.” En omdat ze zelf ook opgegroeid is met drie zussen. “Maar die zijn wel een pak aangenamer dan die in Assepoester,” lacht de actrice.



Helle Vanderheyden wordt wel vaker gecast als prinses en dat beschouwt ze toch wel als een compliment. Daar is ze duidelijk over. “Dat zijn toch altijd warmhartige personen met een lief gezichtje en een mooie glimlach,” aldus Helle Vanderheyden in Story. “Qua karakter heb ik veel minder van een prinses: daarvoor ben ik te erg op mijn vrijheid gesteld.”



Helle Vanderheyden komt in Story ook nog eens terug op haar mooie tijd als prinses Iris bij Prinsessia. Het tragische overlijden van Désirée Viola (prinses Roos) maakte echter een einde aan die periode. De televisieserie van Prinsessia was na vier seizoenen al een tijdje afgelopen, maar tot voor kort waren er nog optredens, festivals en meet & greets, maar dat is nu niet langer mogelijk. “Emotioneel zouden we dat niet aankunnen. Zonder haar voelt het niet meer compleet. Uit respect hebben Studio 100 en wij beslist om haar ook niet te vervangen,” aldus een geëmotioneerde Helle in Story.



“Ik denk nog vaak aan haar, en sommige dagen zijn moeilijk,” vertelt Helle Vanderheyden, die toegeeft dat ze haar plotse overlijden nog geen plaats heeft kunnen geven. “Ik probeer me vast te houden aan de leuke herinneringen en te respecteren dat ze rust heeft gevonden,” aldus Helle, die toegeeft dat het belangrijk is om een goede balans te vinden tussen werk en privé. “Vroeger voelde ik ook veel meer die druk om voortdurend opdrachten te hebben, maar dat heb ik losgelaten.” Als ze nu even een maand zonder werk zit gaat Helle Vanderheyden reizen. “Ideaal om je batterijen op te laden.”



Na 25 jaar wordt er ook een streep getrokken onder De Kotmadam. “Ik heb vijf jaar lang met veel plezier op de set gestaan en veel ervaring opgedaan,” blikt Helle positief terug op haar tijd als studente bij madam Jeanne. “Ik ga zeker niet in een hoekje zitten huilen, maar ik kan me voorstellen dat het voor ‘kotmadam’ Katrien Devos emotioneler zal zijn. Die reeks is haar levenswerk. Ik bewonder haar enorm, zij is een echte vakvrouw.”


Bio van Katrien Devos

Meer Over:

Katrien Devos