.
News Image

Prestigieuze debuutprijs voor Girl op BFI London Film Festival

Prijzenregen blijft aanhouden voor Lukas Dhonts Girl.



 


Girl, het speelfilmdebuut van Lukas Dhont, is zaterdag zowel in Londen als in het Chinese Pingyao in de prijzen gevallen. Zaterdagavond ontving de regisseur de Sutherland Award, een bekroning voor het beste en meest originele speelfilmdebuut op het BFI London Film Festival. En op het Pinyao Crouching Tiger Hidden Dragon International Film Festival ging de film zaterdag aan de haal met de People's Choice Award.


Het is nog maar de tweede maal dat de Sutherland Award aan een Belgische speelfilm wordt uitgereikt, de eerste keer was in 1966 met De man die zijn haar kort liet knippen van André Delvaux. Het winnen van de prijs is dan ook een zeer uitzonderlijke bekroning. Naast Delvaux ging de prijs eerder naar filmmakers als Andrea Arnold, Lynne Ramsay, Bruno Dumont, Tran Anh Hung, Chen Kaige, Bernardo Bertolucci, Rainer Werner Fassbinder, Jacques Rivette en Jean-Luc Godard. Lukas Dhont was samen met acteur Arieh Worthalter aanwezig in Londen om er de trofee in ontvangst te nemen.


De Sutherland jury bestond dit jaar uit voorzitter Francis Lee, production designer Maria Djurkovic (The Imitation Game, The Hours, Billy Elliot); actrice Natalie Dormer (Game of Thrones, The Hunger Games: Mockingjay Pt 2); acteur Will Poulter (The Maze Runner, The Revenant, The Little Stranger), Inge de Leeuw van het International Film Festival Rotterdam, en de Britse acteur-scenarist-radiopresentator-rapper Ben Bailey Smith die ook als Doc Brown door het leven gaat.


Het Pinyao Crouching Tiger Hidden Dragon International Film Festival is nog maar aan zijn tweede editie toe. Artistiek directeur is Marco Müller die eerder aan het roer stond van de festivals van o.a. Rotterdam, Locarno en Venetië.



Girl opende vorige week het Film Fest Gent onder luid applaus en met lovende recensies. In Frankrijk beleefde de film vorige week de meest succesvolle openingsweek ooit voor een Vlaamse film. Sinds deze week is Girl ook in de Belgische zalen te zien. Distributeur is Lumière.



Met de Sutherland Trophy op het BFI London Film Festival en de People's Choice Award in Pinyao staat de teller van filmprijzen voor Girl voorlopig op 17. Op het Festival van Cannes ging de film naar huis ging met vier prijzen, waaronder de Caméra d’Or en de prijs voor de Beste Acteerprestatie voor hoofdrolspeler Victor Polster. Nadien volgden bekroningen op o.m. de prestigieuze festivals van San Sebastián en Zürich en tientallen selecties voor internationale filmfestivals, waaronder Karlovy Vary, Toronto en Telluride.



Eind augustus werd bekendgemaakt dat Girl als officiële Belgische Oscarinzending een gooi mag doen naar de Academy Award voor Beste Niet-Engelstalige Film. Vorige week raakte bovendien bekend dat Girl ook bij de zes genomineerden is voor de European Discovery Award, de prijs voor het beste speelfilmdebuut op de European Film Awards. Daarnaast staat de film ook op de shortlist voor de belangrijkste categorie op de European Film Awards, die voor de beste speelfilm. Over enkele weken weten we of de film ook genomineerd is.

Bio van Lukas Dhont

Meer Over:

Lukas Dhont