.
News Image

Pijnlijke bootcamps in 'So You Think You Can Dance'

De liveshows komen in zicht.
Na de eerste auditieronde en de spannende Final Audition trekken alle dansers met een ticket op zak naar de gevreesde, buitenlandse bootcamp in So You Think You Can Dance op zondag 22 maart 2015 om 20.35. De 28 kandidaten die overblijven, staan voor een loodzware en vooral compleet andere bootcamp dan ooit tevoren. Geen exotische bestemming of warme zuiderse zon deze keer, maar wel het prachtig groene en ruige Ierland. De dansers moeten zich voorbereiden op een Final Performance in de aartsmoeilijke en traditionele Ierse stepdance of riverdance.

Met hun eerste audities konden de dansers nog tonen waar ze goed in waren, maar vanaf nu strijden ze allemaal met gelijke wapens. Ze moeten zich namelijk onderscheiden in een dansstijl die geen van hen onder de knie heeft. De leraar voor deze intensieve dansworkshop in Ierland is dé autoriteit in de traditionele Ierse dans: Padraic Moyles. Hij is zowel hoofdchoreograaf als principle dancer bij ’s wereld bekendste Ierse dansgezelschap Riverdance.

De Ierse dans staat gekenmerkt door precisie, snelheid en perfectie, wat de Ierse topchoreograaf dan ook eist van elke danser. De Ieren starten op zeer jonge leeftijd en slechts een beperkt aantal slaagt erin om een degelijk niveau te halen. De dansers van So You Think You Can Dance krijgen amper 24 uur de tijd om de dans onder de knie te krijgen. Bovendien zijn de tapschoenen die bij deze dansstijl horen voor velen een extra, pijnlijke moeilijkheid. Niet iedereen haalt het einde van de bootcamp. Het wordt een zware afvalrace tot aan de finish in Dublin.

Meteen na de eerste basistraining worden de dansers beoordeeld door de jury. Diegenen die het meeste teleurstellen, moeten zich de volgende ochtend opnieuw bewijzen in een Dance For Your Life in groep. Als deze performance niet voldoet aan de wensen van de jury, moeten de dansers in kwestie de bootcamp onmiddellijk verlaten. Enkele dansers die zich al snel in de gevarenzone bevinden, zijn Merci, Nadine, Harold en Bonnie. Hen staat een lange nacht te wachten om een straffe groepschoreo samen te stellen.

Diegenen die het einde van de bootcamp halen, geven een prachtige voorstelling in het imposante Smock Alley Theatre in de Ierse hoofdstad Dublin. De Final Performance is een knallende groepschoreo van Podroic Moyles en Roy Julen en wordt een mix van de Ierse stepdance en andere stijlen zoals urban en modern, weliswaar volledig uitgevoerd op tapdansschoenen. Voor beste leerlingen van de klas Marrit en Kevin is er bovendien een speciale rol weggelegd. De vraag is of hun solo een voordeel of net een vergiftigd geschenk is. De volledige choreo wordt op minder dan 24 uur tijd aangeleerd.

Op het einde van de bootcamp ligt het lot van de dansers in handen van de jury. Dan Karaty, Min Hee Bervoets, Ish Aït Hamou en Jan Kooijman beslissen van welke kandidaten de groep afscheid moet nemen en welke 20 dansers uiteindelijk starten aan de – volledig uitverkochte – liveshows in Lint vanaf zondag 29 maart.