.
News Image

Pieter De Crem: 'Festivals zullen uitgesteld worden

Slecht nieuws voor organisatoren.


Gaan grote festivals als Rock Werchter, Pukkelpop, Graspop Metal Meeting, Tomorrowland en tal van anderen door of niet? Voorlopig wel, niet één organisator van een megafestival heeft al aangekondigd dat hun editie van dit jaar niet zal doorgaan. De publieke opinie begrijpt niet dat er nog geen beslissing is gevallen, maar volgens een insider uit de festivalwereld zijn er meerdere redenen om het evenement nog niet te annuleren.



De organisatoren hebben vaak een verzekering. Als zij het evenement zelf afblazen, komt de verzekering niet tussen. Als de regering beslist dat evenementen niet mogen doorgaan, dan hopen de verzekeringen geld via de verzekering en mogelijk via vadertje staat te recupereren. Los daarvan zou het vroegtijdig afblazen mogelijk ook negatief kunnen werken. Stel dat er plots wél groen licht komt, hoe ga je dan de festivalgangers nog overtuigen om toch te komen, vertelt een insider aan de Showbizz-Site.



Volgens Pieter De Crem zal de overheid snel duidelijkheid scheppen, dat vertelde hij donderdagavond in VTM NIEUWS. . 'We hebben eerst gezegd dat de maatregelen tot 3 april gelden, nu tot 5 april. Die periode komt steeds dichterbij ons. Wij hebben ook onze medische informatie, die voorziet de bewuste piek in de eerste week van de paasvakantie. Vrijdag is er een nationale veiligheidsraad, een aantal maatregelen zullen verscherpt worden. Maar het is wellicht zo dat die periode zal moeten verlengd worden, meent de minister.



Vrijdag zal dus mogelijk een belangrijke dag worden voor de toekomst van de festivals. Ik denk dat de indicaties zo zijn dat men daar eigenlijk niet aan zal kunnen ontsnappen, maar de beslissing is nog niet genomen. Nadien komt ook de uitvlakking van die curve, maar medici zoals professor Van Ranst leren als dat er nadien een afvlakking is, maar dat het virus er nog altijd zal zijn en dat in massa-evenementen men echt de broeihaard heeft om die verspreiding verder te laten gaan. Ik meen op basis van de informatie die we nu hebben dat ze met aangrenzende zekerheid zullen uitgesteld moeten worden.