.
Sonja Kimpen en Piet Huysentruyt
donderdag 1 december 2022

Piet Huysentruyt: “Zo dwing je pas respect af”

Hij leeft aan een snel tempo

We hebben er lang op moeten wachten maar ‘SOS Piet’ is terug. Speciaal voor zijn 60ste verjaardag keert Piet terug naar het scherm en helpt hij kokend Vlaanderen terug uit de nood met allerlei handige kooktips.

Piet leeft aan 100 per uur door het leven en vindt dat allemaal prima. Het is de rode draad in zijn leven. “Stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt doen, en alleen het beste is goed genoeg. Dat was zo in de keuken en dat is zo in het leven”, klinkt het in Humo.

De kok mag dan wel houden van een snel tempo in het leven, hij moet ook toegeven dat zo’n tempo in de keuken moordend is. Maar het is wel nodig als hij de perfectie wil nastreven.

“Tijdens mijn stage bij sterrenchef Gérard Boyer in Reims heb ik er lang mee geworsteld, maar na zes maanden was ik wel de snelste van de hele keuken. Zo dwing je respect af.”

Maar niet alles hoeft aan een sneltempo te zijn en ondertussen heeft Piet de voordelen van traagheid ontdekt. “Acht jaar geleden hebben mijn vrouw en ik iets gekocht in de Franschhoek in Zuid-Afrika: alles gaat er tien tellen trager. Maar af en toe heb ik wel de afwisseling van mijn oude leven nodig.”

Bio van Piet Huysentruyt