.
News Image

Piet Huysentruyt diep getroffen door overlijden moeder

Piet Huysentruyt heeft prachtige woorden voor zijn overleden moeder...


Piet Huysentruyt zagen we emotioneel worden in Die Huis, maar de grootste shock kwam er voor de televisiekok toen hij terugkeerde naar huis. Zijn moeder was immers stervende…

Piet Huysentruyt getuigt deze week in Humo dat hij vertrok uit Die Huis en toen hij zijn telefoon aanzette een bericht hoorde van zijn broer Lieven. “Piet, bel me dringend terug.” En Piet wist meteen hoe laat het was. Piets moeder was al een tijd ernstig ziek en het ging steil bergaf. De dokters hadden meegedeeld dat Piet maar beter meteen naar huis kon komen. En dat kwam alsnog als een verrassing voor Piet.

Voor Piets vertrek naar Zuid-Afrika voor Die Huis had hij immers het bericht gekregen dat de bloedwaarden van zijn moeder verbeterden. De familie leefde op hoop. Maar drie weken later stierf mama Huysentruyt. “Je moeder kwetsbaar zien, haar zien aftakelen en sterven, dat is het heftigste wat je kunt meemaken,” getuigt Piet Huysentruyt in Humo. Toch ziet Piet ook een lichtpunt. Ze wilde absoluut thuis sterven, bij haar kinderen. En zo is het gegaan.” Piet beseft ook dat het de gang van de dingen is: eerst sterven de ouders, dan de kinderen. “Je moet blij zijn dat die logica gerespecteerd is. Maar het blijft een moeilijke klip.”

Piet Huysentruyt prijst zich echter ook gelukkig dat zijn moeder nog kranig en helder was die laatste weken. “We kwamen heel dicht bij elkaar. We waren gelukkig, ja, en tegelijk was er op de achtergrond de schaduw van de dood.” Piets moeder heeft haar kinderen ook duidelijk gemaakt dat ze de laatste twintig jaar van haar leven, na het overlijden van haar echtgenoot, nog goed geleefd heeft. En daar vertelde ze honderduit over. “Haar leven, haar opvattingen, haar herinneringen, haar lessen: er bleef niets onuitgesproken,” getuigt Piet emotioneel. “Ze had ook haar begrafenis geregeld. Ze gaf duidelijk aan wie er wel en wie er niet mocht komen.” Daar was ze heel formeel in, vertelt Piet Huysentruyt in Humo. Het was vooral haar veerkracht die haar zo’n unieke vrouw maakte…

Typerend voor Piets moeder was haar “lust for life”, beschrijft Piet het. “De kracht om je leven in handen te nemen.” En dat is iets dat hij ook in zichzelf duidelijk herkent, aldus Piet Huysentruyt.