.
News Image

[PIAS] krijgt Sector Lifetime Achievement Award op de MIA's

Platenlabel in de prijzen tijdens de MIA's.


Platenlabel [PIAS] aka Play It Again Sam krijgt de Sector Lifetime Achievement Award tijdens de Music Industry Awards op donderdag 7 februari in Paleis 12. Met deze award brengen de VRT en Kunstenpunt hulde aan een persoon of organisatie die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ondersteuning en ontwikkeling van de Vlaamse muzieksector. [PIAS] is een Belgisch onafhankelijk muziekbedrijf met internationale uitstraling. Het telt 19 buitenlandse kantoren en behoort tot de grote spelers in de muzieksector.




Michel Lambot en Kenny Gates, oprichters [PIAS]: Wij zijn zeer vereerd door de Sector Lifetime Achievement Award. Wij zijn erg trots op onze Belgische groepen, die we ook op internationaal vlak ondersteunen. Onze overtuiging blijft ‘the best is yet to come'.




[PIAS] (°1982) is het kind van Michel Lambot en Kenny Gates, twee muziekliefhebbers die elkaar aan het begin van de jaren 80 ontmoeten in hartje Brussel. Daar runt Lambot twee kleine muziekbedrijfjes: platenwinkel Casablanca Moon en label Sandwich Records dat zich richt op Belgische post-punk en elektronische muziek.

Maar het blijkt een onhaalbaar zakelijk model. Gates port Lambot aan om toch door te gaan. Enige tijd later rijden ze elke week in een Renault R5 naar Londen om nieuwe releases in te kopen bij een handvol kleine platenfirma’s.

‘Blue monday’ (1983) van New Order is de eerste plaat waarvan ze meer dan 1.000 stuks slijten aan de kleinhandel in België. Het worden er uiteindelijk 15.000.

De handelsreizigers worden ook platenbazen. [PIAS] specialiseert zich in alternatieve muziek. Het eerste prijsbeest is ‘81-84’, een verzamelalbum van The Neon Judgement. Met ‘Front By Front’ van Front 242 kraakt het jonge label in 1988 de jackpot. Er worden wereldwijd meer dan 500.000 stuks verkocht. [PIAS] staat rond die tijd ook op de eerste rij wanneer elektronische muziek massaal doorbreekt.

Lambot en Gates groeien door tegenslagen te overwinnen en risico’s te nemen. Wanneer hun Britse verdeler aan het einde van de jaren 80 op de fles gaat, nemen ze de zaak over. [PIAS] UK Ltd. is vandaag de grootste onafhankelijke distributeur in het Verenigd Koninkrijk. De strafste stoot zijn 16 miljoen exemplaren van ‘21’ (2011) van Adele.



In 1999 neemt de Duitse Edel Music Group een aandeel van 74,9 % in [PIAS]. Gates en Lambot zwichten voor de belofte van grote investeringen. Ze willen hun bedrijf uitbouwen in Groot-Brittannië. Edel raakt echter in ademnood. Het duo staat voor een dilemma. Gaan ze rentenieren en hun levenswerk in rook laten opgaan? Of kopen ze hun aandelen terug en bewandelen ze het onzekere pad? Ze kiezen voor het laatste.



[PIAS] telt vandaag meer dan 300 werknemers. Het verzamelt een tiental eigen platenlabels, een distributiepoot en een dienstenbedrijf dat voor tal van onafhankelijke firma’s werkt. [PIAS] is de spelverdeler van een wereldwijd web dat als alternatief geldt voor de zogeheten ‘majors’: multinationals als Sony, Universal en Warner.

De onafhankelijkheid van weleer is gebleven. Ook al zijn bedrijfsleiders Gates en Lambot ondertussen ‘geridderde punks’. In 2008 werden ze onderscheiden met de Ordre des Arts et des Lettres van het Franse ministerie van Cultuur. Die wordt toegekend aan mensen die buitengewone inspanningen leveren voor de kunsten.



[PIAS] is in ons land de thuishaven van namen als Balthazar, Bazart, Daan, Melanie De Biasio, dEUS, Oscar and the Wolf, Whispering Sons, Blanche en Soulwax. Het grootste nationale succes is ‘As heard on Radio Soulwax pt. 2’ (2002) van 2manydjs.

[PIAS] heeft over de jaren heen ook samengewerkt met tal van andere artiesten, waaronder The Scabs, Channel Zero, The Paranoiacs, Jasper Steverlinck en Gabriel Rios.