.
News Image

Peter Boeckx: 'ik ga nog liever dood'

Peter Boeckx begrijpt Michel Van den Brande.


Over de verdwijning van Michel Van den Brande is het laatste woord nog niet gezegd, laat staan geschreven. De 54-jarige zakenman uit The Sky Is The Limit dook zaterdagavond plots weer uit het niets op nadat hij woensdag spoorloos verdween. Dat Michel Van den Brande weer gezond en wel oog in oog met zijn familie en vrienden stond is uiteraard goed nieuws. Drie dagen lang leefden familie en vrienden namelijk in onzekerheid want Michel had eerder al aangegeven dat hij uit het leven wou stappen. Dat bevestigde programmamaker Peter Boeckx en goede vriend van Michel Van den Brande maandagavond in De Afspraak op Canvas.



Peter Boeckx is de man die jaren geleden op het idee kwam om het programma The Sky Is The Limit. Het programma lokt iedere week enkele honderdduizenden mensen naar VIER en dat zal deze week ongetwijfeld niet anders zijn. Het feit dat Michel Van den Brande terug bij zijn familie is, was voor het Canvas-programma De Afspraak een goede reden om Peter Boeckx uit te nodigen. In eerste instantie was Peter Boeckx voor Michel Van den Brande de maker van het programma maar door de intense samenwerking hebben de twee ook een vriendschapsband weten op te bouwen. Boeckx kent Michel dan ook maar al te goed.



Het nieuws over de verdwijning van Michel Van den Brande was afgelopen week hot news. Ook bij ons werden de berichten over de verdwijning van één van de gezichten uit The Sky Is The Limit goed gelezen. Vorige week donderdag verstuurde het parket een opsporingsbericht. De 54-jarige Michel Van den Brande was vermist en er was sprake van een onrustwekkende verdwijning. Onrustwekkend omdat er totaal geen spoor was van de zakenman. Die werd woensdagochtend rond 11 uur nog in Knokke met zijn BMW gezien maar nadien verdwenen hij en zijn wagen volledig van de radar. Niemand was echt gerust in een goede afloop.



Als programmamaker heeft Peter Boeckx enkele slechte dagen achter de rug gehad. Ik heb onmiddellijk mijn wagen genomen en ben onmiddellijk naar hem toe gereden om te kijken of het klopte dat hij terug was. Gelukkig is het goed afgelopen. Van den Brande had aangekondigd dat het voor hem gedaan was, dat hij zelfmoord wou plegen. Zelf geloofde Peter Boeckx niet dat Michel dat zou doen maar eens iemand echt weg is, begin je natuurlijk wel te twijfelen. Van den Brande had ook zijn gsm thuis laten liggen en dat was ook niet normaal. Alle mogelijke pistes werden onderzocht om de verdwijning van Van den Brande te kunnen plaatsen.



De trigger dat Michel Van den Brande vertrokken is heeft volgens Boeckx mogelijk te maken met het artikel van Dag Allemaal. Maar een echte uitspraak wil Boeckx daarover niet doen. Er is een trigger geweest. Als iemand zoiets doet, dan is dat iets heel complex. Ik ga niemand met de vinger wijzen, ik ga ook niet het proces maken van iemand en ga de schuldige zeker niet aanwijzen. Er zijn enkele dingen die gebeuren en dan is er een lont in het kruidvat nodig. Op welke manier die lont ontstoken is, is niet duidelijk en kan alleen Michel Van den Brande vertellen.

.

Peter Boeckx heeft de indruk dat waar hij met The Sky Is The Limit stopt andere media een stapje verder gaan. Boeckx wijst zijn personages er duidelijk op dat The Sky Is The Limit niet het einde van de aandacht is. De personages worden namelijk ook gevraagd voor interviews en het privé-leven van de personages zal in zowat alle gevallen blootgelegd worden. Voor Peter Boeckx zijn er duidelijke grenzen: The Sky Is The Limit is een programma dat soms ver gaat maar ik trek mijn grens. Ik wil absoluut realiteit zijn, dat is voor mij een must. Ik spreek dat vooraf ook heel goed met mijn personages door dat ik dat wil. The Sky Is The Limit dringt binnen in het privé-leven van de mensen. Ik ga ook niet alles uitzenden wat we draaien. Ik trek mijn grens en ik heb de indruk dat waar ik stop anderen verder gaan en daar heb ik het moeilijk mee. Toch heeft Michel Van den Brande een interview over de breuk met Sofie gegeven. Peter Boeckx wil de problematiek niet herleiden tot één bepaald artikel, daarvoor is de materie te complex. Boeckx heeft bewust de breuk tussen Sofie en Michel niet gefilmd. Natuurlijk laat Boeckx niet alleen de positieve dingen zien, The Sky Is The Limit is realistisch en dus komen ook de minder goede dingen wel eens in beeld.



Maar er zijn grenzen voor Peter Boeckx. Ik was als eerste op de hoogte van de breuk tussen Michel en Sofie. Met al de mogelijke details erop en eraan, tot in het meest intieme toe. Had ik toen op dat moment tegen Michel en Sofie gezegd 'Kijk, ik roep mijn ploeg en ik kom dat draaien en we steken dat in The Sky Is The Limit', dan had ik dat kunnen doen want zij vertrouwen mij, dus ik had dat kunnen doen. Maar er is geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om dat te doen. Ik zou nog liever sterven dan zoiets uit te zenden.



Eén van de tafelgasten in De Afspraak - onderzoeksjournalist Willlem Feenstra - komt uit Nederland en vraagt zich tijdens het gesprek hardop af of het programma The Sky Is The Limit net zoals dat in Nederland vaak bij realityprogramma's het geval is niet vooral is uitgeschreven, ook om meer kijkers te halen. Ik weet het, ik weet het, reageert Peter Boeckx. Ik ken dat fenomeen maar bij ons is niets gescript hoor, totaal niet. Feensta gaat nog een stapje verder door aan te halen dat de verdwijning van Michel Van den Brande ongetwijfeld goed kan zijn voor de kijkcijfers van het programma. Peter Boeckx reageert koelbloedig en op een zachte toon zoals we van hem gewoon zijn. Ja maar als je mij gaat beschuldigen van een stunt, dan gaat dat wel heel ver natuurlijk. Daar wil ik niets mee te maken hebben. Peter heeft begrip voor wat Michel Van den Brande gedaan heeft. Het is makkelijk om aan de zijlijn te staan roepen van 'wat heb jij gedaan?'. Ik had niet in zijn schoenen willen staan op dat ogenblik want er waren een aantal dingen die echt absoluut niet echt goed gingen. Michel Van den Brande blijft dit seizoen dus gewoon in The Sky Is The Limit te zien.



En daar blijft het niet bij. Peter Boeckx gaf alvast mee dat Michel Van den Brande ook in het volgende seizoen van The Sky Is The Limit op VIER te zien zal zijn. Absoluut, hij draagt de reeks en mij als maker op handen en hij wil meedoen met de volgende reeks. En omdat ik een man van mijn woord ben, besluit Peter Boeckx het gesprek in De Afspraak op Canvas.


Bio van Michel Van den Brande