.
News Image

Pano in het kielzog van ondernemer Marc Coucke

Het bijzondere leven van Marc Coucke in Pano.
In de voorlopig laatste Pano volgt reporter Stijn De Groote zes weken in het kielzog van Vlaanderens bekendste en meest flamboyante ondernemer. Marc Coucke neemt hem mee naar Durbuy, naar Pairi Daiza en natuurlijk naar de grasmatten van Oostende en Anderlecht. De ondernemer houdt van verrassingen, en kan niet zonder een uitdaging, zo komt Stijn te weten. De aankoop van Anderlecht heb ik bedisseld tussen de rekken van een winkel in het buitenland. Ik nam mijn copain apart, stelde hem de deal voor, vroeg hem: doe je mee? En hij zei ja. Maanden later heb ik hem gesms’t: ’t is binnen. Niemand wist ergens van.”

Als het saai wordt en de uitdaging weg is, hoeft het niet meer voor Marc. Dat zag ook Patrick Lefevere, de wielerbaas van Quickstep: “Bij de vorige ploeg kon hij zich moeien en dingen veranderen, bij ons liep de organisatie op wieltjes en dus zei Marc plots: Ik ben het beu, ik kan hier niets aan toevoegen, dus ben ik weg.” Marc Coucke ziet de details en wil de controle. Bijvoorbeeld ook over het bekende hotel Sanglier des Ardennes dat hij in Durbuy verbouwt. “Ik denk out of the box, de dingen die evident zijn, stel ik net in vraag.”

Over de donkere wolken die boven zijn hoofd hangen met de schadeclaim die Perrigo eist na de overname van Omega Pharma, geeft hij toe: “Dat is ambetant ja.” Maar Coucke investeert intussen lustig verder. Als Stijn hem meeneemt naar Neerpede, waar de oefenterreinen van Anderlecht liggen, reageert hij: “Dit zou zeker kunnen als locatie voor het nieuwe stadion dat ik wil bouwen”. Dat Coucke hier nu pas voor het eerst komt, nota bene op de gronden die hijzelf jaren geleden heeft gekocht, zegt veel over zijn imperium.

Pano: woensdag 18 april om 21.25 uur op Eén.