.
News Image

Ozark Henry presenteert bij Google

Ozark Henry presenteert visie op de toekomst van muziekbeleving bij Google in New York.


Op 26 februari mag Piet Goddaer (Ozark Henry) het podium innemen van Google’s hoofdkwartier in New York. Niet om op te treden, maar om er zijn visie op de toekomst van muziekbeleving te presenteren in een ’Talk@Google’. Dit programma is vergelijkbaar met de populaire TED Talks en biedt een platform aan markante persoonlijkheden en vernieuwers binnen technologie, kunst, politiek en wetenschap. Barack Obama, Lady Gaga en Salman Rushdie kregen al de kans om een uur lang uit te wijden over een specifiek onderwerp. Nu volgt dus ook Piet Goddaer, die de aandacht van Google trok met zijn revolutionair gebruik van de nieuwe ‘immersive sound’ technologie op zijn laatste album ‘Paramount’. Deze plaat kwam niet enkel uit in stereo en 5.1 surround sound, maar ook in Auro-3D immersive sound.



Deze technologie maakt het mogelijk om een drie-dimensionele geluidsruimte te creëren die de luisteraar letterlijk onderdompelt in geluid dat uit alle richtingen komt en zo een volledig natuurlijke luisterervaring biedt. De plaatsing van de muzikanten en de reflecties van de zaal worden meegenomen in de opname. Wanneer je zo’n opname afspeelt met een 9.1 installatie (met een luidspreker in de 8 hoeken van de kamer en één luidspreker vooraan in het midden), wordt het onmogelijk om het verschil te horen met een live uitvoering. Op Paramount plaatste Goddaer de 90 muzikanten van het Nationaal Orkest van België in een cirkel rond het publiek, waardoor iedereen de beste plaats in de zaal krijgt, een plaats die je in realiteit nooit kan bezetten. Met deze technologie kan een artiest de luisteraar in eender welke akoestische ruimte plaatsen (in het Sydney Opera House of op een druk kruispunt in Tokyo) en deze manipuleren zoals hij wil door het toevoegen en plaatsen van geluiden en beweging. De emotionele impact van deze beleving is niet te onderschatten en immersive sound kan de grootste geluidsrevolutie betekenen sinds we naast één luidspreker (mono) een tweede geluidsbron plaatsten (stereo).



Het is niet de eerste keer dat Goddaer internationale aandacht krijgt met dit project. Na een TEDx talk in Luik vorig jaar werd hij uitgenodigd door de Audio Engineering Society of America om er zijn plaat in immersive sound voor te stellen aan leden van de Grammy Awards commissie en gerenommeerde producers. Sony Classical bracht het album wereldwijd op de markt en Vogue Italia doopte Goddaer “a quiet revolutionary” met een “empire of sound”. In maart trekt Goddaer naar Zweden om ook het management team van Volvo Cars international kennis te laten maken met zijn muziek in 3D geluid.



Goddaer wil de creatieve mogelijkheden van het 3D geluid de komende jaren verder onderzoeken, onder andere in een reizende geluidsinstallatie voor de Verenigde Naties. In zijn rol als VN Goodwill Ambassadeur tegen mensenhandel wil hij vooral bewustzijn creëren rond het complexe gegeven van moderne slavernij. Daarvoor wil hij op basis van gesprekken met slachtoffers een geluidservaring maken die emotioneel raakt en mensen doet stil staan bij de problematiek. Om het project te financieren worden momenteel subsidie- en privépartners aangesproken.


Bio van Ozark Henry en Piet Goddaer

Bio van Lady Gaga en Barack Obama

Meer Over:

Lady Gaga Barack Obama