.
News Image

Otto-Jan Ham kampt met negatief zelfbeeld

Otto-Jan Ham onthult enkele zeer hardnekkige geruchten.


“Even goede vrienden” heeft de zaalshow van Otto-Jan Ham, maar de presentator geeft in Nu, de weekendbijlage van Het Nieuwsblad, toe dat hij niet altijd een even goede vriend is. “Ik kan een vreselijke onattente lul zijn,” aldus Otto-Jan Ham. Otto-Jan Ham werd in november veertig jaar en geeft toe dat hij gekrenkt was dat niet iedereen in zijn vriendenkring daar aandacht aan besteedde. “Het was toch een speciale leeftijd, dus het kwam hard aan.” Maar als je het zelf meemaakt, voel je weer hoe pijnlijk het kan zijn als iemand zich gedraagt als zo’n onattente lul, zoals hij zelf ook wel eens is, beschikt Otto-Jan Ham over voldoende zelfkennis. Toch heeft de presentator een duidelijke visie over wat vriendschap inhoudt. “Dat er juist niets verwacht wordt. En voorts wil ik plezier kunnen maken met vrienden.” Otto-Jan Ham vindt vergevingsgezindheid ook een belangrijke eigenschap voor vrienden. “Het mooie aan vrienden is dat ze voorbij je minder goede kanten kijken en begripvoller zijn.”



Ondanks zijn duidelijke visie over vriendschap acht Otto-Jan Ham zich niet altijd een goede vriend. “Ik heb al een paar keer het slechtste in mijzelf laten zien als vriend.” Echt waar? Of doet Otto-Jan Ham die uitspraak door het negatieve zelfbeeld waarmee hij kampt? “Objectief gezien kan ik soms wel zeggen dat ik iets goed gedaan heb, maar ik loop niet over van contentement. Ik ben een soort antinarcist,” aldus Otto-Jan Ham in NU. “Ik vind altijd wel iets om mijzelf te verwijten. En dan begin ik weer te twijfelen…” Otto-Jan Ham beseft dan ook dat hij met een negatief zelfbeeld kampt. “ik wil er niet mee koketteren, maar dat negatieve zelfbeeld, dat is echt wie ik ben. Ik dramatiseer het niet en kan het nuchter bekijken, maar ik wil ook niet doen alsof dat niet zo is.” Otto-Jan Ham beseft dat het soms problematisch wordt. “Soms is het een probleem. Ik zou ervan af moeten. Ik probeer dat. Maar er komt niet veel schot in de zaak.” Het is echt een zwakte, onthult Otto-Jan Ham.



“Ik doe niets anders dan mijzelf relativeren.” Het is een manier om zichzelf in te dekken, aldus de presentator. “Ik zeg het zelf, zodat niemand anders het kan zeggen.” Toch behoedt Otto-Jan Ham zich voor klagen, want dat wil hij niet. “Ik doe alles wat ik als tiener wou,” beseft Otto-Jan Ham, toch had hij toen een naïef beeld van wat het was om volwassen te zijn. “De realiteit is harder en minder romantisch dan ik dacht.” Toch wil Otto-Jan Ham niet het beeld geven dat hij ongelukkig is, “maar ik ben wel een systematische twijfelaar.” Gelukkig voelt zijn vrouw Iris hem goed aan. “Het is essentieel in een relatie dat je elkaar aanvoelt en lol maakt. Iris is ook degene die mij een schop onder mijn kont geeft of mij uit de put trekt als het nodig is.” En Otto-Jan Ham kan enkel hopen dat dat ook omgekeerd het geval is…


Bio van Otto-Jan Ham

Meer Over:

Otto-Jan Ham